Nieuws september 1999 Terug naar
Nieuwsoverzicht
     
Hieronder kun je klikken op enkele nieuwsberichten die in deze maand over de Europese Unie verschenen zijn.

16-09-'99 Europees Parlement is tevreden over de Commissie Prodi
08-09-'99 Prodi krijgt steun van Parlement
07-09-'99 EP omarmt euroscepticus Bolkestein
06-09-'99 'Zwitserland lid van VN en EU'
01-09-'99 Europees Parlement ondervraagt Commissarissen


Actueel - September 1999


Europees Parlement tevreden met Commissie Prodi Naar boven

Bron: redactie De Europa site 16 september '99

In Straatsburg hebben gisteren 556 Europarlementariėrs gestemd voor de nieuwe Europese Commissie. De ploeg van Prodi kreeg in totaal 414 stemmen voor en 142 tegen. Vijfendertig parlementariėrs stemmen niet mee. De meeste parlementsleden waren tevreden met de toezeggingen die de voorzitter (Prodi) al eerder had gedaan om het Europees Parlement meer macht te geven. Het Europees Parlement kan nu ook aangeven of er een commissaris weg moet. De voorzitter van de Commissie zal dit dan goed bekijken en de commissaris ook echt ontslaan als er geen vertrouwen meer in de persoon is.

Prodi zal verder een commissaris, die van strafrechtelijke overtredingen wordt beschuldigd, schorsen en bekijken of de commissaris moet worden ontslagen. Het Europees Parlement staat nu sterker tegenover de Europese Commissie dan voorheen. Al zal dit pas blijken als er een van de bovenstaande situaties zich voordoet. Prodi heeft in ieder geval beloofd door te gaan met de hervomingen binnen de Europese instellingen.
  
   

Prodi krijgt steun van Parlement Naar boven

Bron: NRC Handelsblad 8 september '99

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, kan vrijwel zeker op steun rekenen van het Europees Parlement. Woensdag 15 september is er een stemming over alle EU-Commissarissen. In een gesprek met de voorzitters van alle partijen in het Parlement is naar voren gekomen dat de twee grootste partijen, de Europese Volkspartij (EVP) en de socialistische partij (PES) Prodi zullen steunen bij de stemming.

Prodi had een gesprek met de voorzitters over de verschillende leden en de positie van het Europees Parlement. Prodi is tegemoet gekomen aan de wensen van de EVP om meer bevoegdheden aan het Parlement te geven. Prodi beloofde onder ander:

Alle Europese Commissarissen zijn goedgekeurd door het Europees Parlement. Alleen de Belgische kandidaat Busquin heeft geen negatief, maar ook geen positief oordeel gekregen.
  
  

EP omarmt euroscepticus Bolkestein Naar boven

Bron: Algemeen Dagblad 7 september '99

Maandagmiddag werd de Nederlandse kandidaat voor de Europese Commissie, Frits Bolkestein, verhoord door het Europees Parlement. Hij krijgt van het parlement groen licht. Alleen de Nederlandse Europarlementsleden twijfelen nog vanwege zijn eerdere uitspraken in de Nederlandse politiek over de Europese eenwording. Bolkestein heeft meerdere malen gezegd niet echt een voorstander te zijn van een verenigd Europa.

Bolkestein maakte wel indruk door bij de hoorzitting met het parlement in meerdere talen te spreken. Woensdag 15 september moet het Europees Parlement stemmen voor of tegen de nieuwe Europese Commissie.
 

"Zwitserland lid van VN en EU' Naar boven

Bron: NRC Handelsblad 6 september '99

In Zwitserland is een toespraak gehouden voor toetreding aan de Verenigde Naties en de Europese Unie. Dit deed de minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Deiss. Hij vindt het vreemd dat behalve Zwiteserland alleen het Vaticaan en het eiland Tuvalu geen lid zijn van van de Verenigde Naties (VN). Ook is de regering in het land voor toetreden tot de Europese Unie, omdat bijna alle besluiten van de EU door Zwitserland gevolgd worden. De bevolking in het land is het daar nog niet mee eens.

 

Europees Parlement ondervraagt Commissarissen Naar boven

Bron: redactie de Europa site 1 september '99

De nieuwe Europese Commissarissen (19) van de voorzitter Prodi moeten deze week en volgende week voor het Europees Parlement verschijnen om zich te presenteren. De verschillende partijen kunnen dan gaan stemmen over de kandidaat en hem of haar goed of afkeuren als Commissaris. Enkele Commissarissen kreeg het zwaar te verduren door bijvoorbeeld belangenverstrengeling in eigen land of doordat ze volgens het EP niet geschikt is voor de functie.

Frits Bolkestein, de Nederlandse kandidaat, moet volgende week maandag voor het Europees Parlement verschijnen en zijn beleid gaan toelichten.