Nieuws oktober 1999 Terug naar
Nieuwsoverzicht
     
Hieronder kun je klikken op enkele nieuwsberichten die in deze maand over de Europese Unie verschenen zijn.

18-10-99 Veiligheid burger nieuwe EU-opdracht
07-10-99 Thatcher zet Kroon op Euro-haat
06-10-99 Bolkestein wil harmonisatie van btw-tarieven EU
04-10-99 Europees Parlement wil meer controle op de EIB


Actueel - Oktober 1999


Veiligheid burger nieuwe EU-opdracht

Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe  18 oktober 1999

Tijdens de EU-top in het Finse Tampere afgelopen weekend is een belangrijke stap gezet naar meer veiligheid in Europa en een Europees asielbeleid. Er komt een grotere samenwerking tussen de EU-lidstaten op het gebied van misdaadbestrijding, justitie en het asiel- en migratiebeleid.

Politiediensten, rechters en officieren van justitie in de Europese landen zullen meer met elkaar gaan samenwerken. De openstelling van de grenzen in 1992 gaf misdaadorganisaties in feite vrij spel. Met de nieuwe EU-aanpak hopen de lidstaten de zware misdaad zoals mensenhandel en drugshandel opnieuw onder controle te krijgen. Verder komen er binnen een jaar concrete voorstellen voor een gemeenschappelijk asielbeleid in de Europese Unie.

Premier Kok toonde zich tevreden met de nieuwe besluiten: "We hebben een aantal paaltjes geslagen, waar we dat ťťn ŗ anderhalf jaar geleden voor onmogelijk hielden. Dit is nog lang niet het einddoel, maar we hebben wel een onomkeerbare stap gezet."
  

Thatcher zet kroon op Euro-haat

Naar boven

Bron: Algemeen Dagblad 7 oktober 1999

De Britse Conservatieve Partij is gisteren ernstig in verlegenheid gebracht door een emotionele uithaal van oud-premier Margeret Thatcher. Op het jaarcongres van de Tories in Blackpool zette ze de kroon op haar vijandigheid tegen de Europese samenwerking. "In mijn leven zijn alle problemen van het Europese vasteland gekomen, terwijl de oplossingen kwamen van Engelssprekende landen over de hele wereld", zo sprak Thatcher. "Mijn vrienden, wij zijn het beste land van Europa." Oud-minister van Buitenlandse Zaken Rifkind meent dat deze uitspraak schadelijk is voor de belangen van Engeland in Europa. Michael Heseltine en Ken Clarke, die in hun partij tegen de draad in een juist voor Europa zijn, waren ook niet blij met de uitspraak. Zij waarschuwen tegen de toenemende vijandigheid van de Tories tegen Europa.
   

Bolkestein wil harmonisatie van btw-tarieven in de EU

Naar boven

Bron: De FinanciŽle Telegraaf 6 oktober 1999

Europees Commissaris Bolkestein (interne markt) wil een vergaande harmonisatie van btw-tarieven en -regels tussen de EU-lidstaten. Hij vindt dat de regels die er nu zijn de internationale handel in de EU teveel belemmeren. Bolkestein presenteerde gisteren zijn nieuwe strategie voor de interne markt.
      

Europees Parlement wil meer controle op de EIB

Naar boven

Bron: De FinanciŽle Telegraaf 4 oktober 1999

Het Europees Parlement wil dat de controle op de Europese Investeringsbank (EIB) De EIB krijgt geld van de EU-lidstaten en trekt geld aan via de kapitaalmarkten. De bank geeft vooral goedkope leningen aan armere EU-regio's. wordt aangescherpt. Dit kwam ter sprake na een rapport over slecht verlopen beleggingen in de eerste helft van de jaren '90. Het Verdrag van Amsterdam zal hiervoor moeten worden gewijzigd.

PvdA-Kamerlid Crone gaat over deze zaak Kamervragen stellen aan minister Zalm (FinanciŽn). Zalm moet als lid van de raad van toezicht De EIB staat onder toezicht van de 15 EU-landen. Daarom is Zalm lid van de raad van toezicht. aandringen op een onderzoek door de Europese anti-fraudedienst Olaf, vindt Crone. Volgens een voormalig ambtenaar bij de EIB heeft de bank in de periode tussen 1991 en 1994 zo'n 500 miljoen verspeeld. Over de vraag of het om een nieuw schandaal met EU-geld gaat, zijn de meningen verdeeld. Volgens de Europese Rekenkamer is er geen gemeenschapsgeld in gevaar, vanwege de vele reserves die de EIB heeft.