Nieuws maart 1999 Terug naar
Nieuwsoverzicht
     
Hieronder kun je klikken op de verschillende nieuwsberichten die de afgelopen tijd over de Europese Unie verschenen zijn.

De maand maart was erg belangrijk voor de Europese Unie. Van het nieuws over de Europese Commissie (16/03) en de Europese top in Berlijn (24/03) hebben we extra nieuwspagina's gemaakt.

Maart 1999

27-03-'99 Europese steun voor Palestijnse onafhankelijkheid
24-03-'99 Europese top in Berlijn (extra nieuwspagina)
24-03-'99 China prijst 'correcte' visie EU-landen
24-03-'99 Karel van Miert kandidaat voor presidentschap Nijenrode
20-03-'99 Voorzitter van de EU-Commissie nu kandidaat voor Europees Parlement
20-03-'99 OVSE-waarnemers vertrekken uit Kosovo
19-03-'99 Oud-commissarissen EU op vorstelijk wachtgeld
18-03-'99 Van Miert wil verkiezing van de EU-Commissie
18-03-'99 "Aanwijzing EU-voorzitter niet op top"
17-03-'99 Strijd om opvolging V.d. Broek
16-03-'99 Europese Commissie stapt op (extra nieuwspagina)
15-03-'99 Van Aartsen dreigt EU
13-03-'99 EU gevraagd China te veroordelen
12-03-'99 EU: Jeruzalem is niet van IsraŽl
10-03-'99 EU wil veroordeling Amerika in bananenruzie
08-03-'99 Europarlement op de bres voor de kunstenaar
08-03-'99 Euro-politie mag alles
06-03-'99 Meer Euro-geld voor Flevoland
05-03-'99 Grote Europese tv-opdracht Endemol
05-03-'99 EU beperkt asielbeleid
04-03-'99 Helft commissarissen ondermaats
04-03-'99 Cresson staat er alleen voor
04-03-'99 Adempauze in ruzie over bananen tussen VS en EU
04-03-'99 Gedragscode van Jacques Santer kritisch ontvangen
03-03-'99 Nieuwe gedragsregels EU-Commissarissen
03-03-'99 Havel waarschuwt Tsjechen houding over EU
03-03-'99 Santer zet Cresson onder druk
03-03-'99 Geboortecijfer daalt in EU
02-03-'99 Parijs: Beter overleg Bonn in EU


Maart 1999


Netanyahu reageert boos
Europese steun voor Palestijnse onafhankelijkheid
Naar boven

Bron: Reformatorisch Dagblad 27-03-'99

De Europese leiders hebben op de Eurotop hun steun uitgesproken voor de Palestijnse staat. Zij lieten weten dat de de Palestijnen recht hebben op onafhankelijkheid. De EU riep IsraŽl op om binnen een jaar de onderhandelingen met de Palestijnse staat af te ronden.

De president van IsraŽl, Benjamin Netanyahu, reageerde boos op de verklaring. Hij verklaarde dat de onafhankelijkheid van de Palestijnen een gevaar voor IsraŽl is. Hij betreurt dat Europa een oplossing probeert door te voeren die gevaarlijk voor IsraŽl gevaarlijk is. De EU-leiders zijn echter van mening dat een "democratische; gezonde en vreedzame soevereine Palestijnse staat" de beste garantie voor de veiligheid van IsraŽl is.
  

China prijst ‘correcte’ visie EU-landen Naar boven

Bron: Trouw 24-03-’99

China heeft tevreden gereageerd op het uitblijven van een veroordeling door de EU over de mensenrechtensituatie in het land. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking noemde dit een ‘correct’ besluit van de Europese Unie. Dit kan volgens hem de betrekkingen tussen China en de EU helpen verbeteren.

De Europese Unie was eerder gevraagd door mensenrechtenorganisaties om China te veroordelen tijdens de conferentie van VN-mensenrechtencommissie, omdat volgens de organisaties China dissidenten Andersdenkenden dan de Chinese overheid. zwaar onderdrukt. Net als vorig jaar veroordeelt de EU China niet. (Zie nieuwsbericht 13-03-’99)
  

Karel van Miert kandidaat voor presidentschap Nijenrode Naar boven

Bron: NOS-Teletekst 24-03-’99

De demissionaire Europees Commissaris Karel van Miert (BE) is voorgedragen als kandidaat voor president voor de universiteit Nijenrode. Hij zal waarschijnlijk oud-minister Smit-Kroes in het jaar 2000 opvolgen.
    

Voorzitter van de EU-Commissie nu kandidaat voor Europees Parlement Naar boven

Bron: BBC-Teletekst 20-03-’99

Het idee van Jacques Santer, demissionair voorzitter van de Europese Commissie, om zich nu verkiesbaar te stellen voor het Europees Parlement wordt kritisch ontvangen door Britse Europese ambtenaren. Santer is bovenaan de lijst van de Christen Democratische fractie uit Luxemburg gezet, voor de verkiezingen in juni. De voorzitter van de socialistische fractie uit het Europees Parlement, Pauline Green (UK) zei dat dit ‘totaal onvoorstelbaar’ is.

De socialisten reageerden als eerste op de avond van het verschijnen van het rapport van het Comitť van Wijzen. Zij trokken gelijk de conclusie dat de Europese Commissie moest aftreden.
   

OVSE-waarnemers vertrekken uit Kosovo Naar boven

Bron: redactie De Europa site 20-03-‘99

Alle waarnemers van de organisatie OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) zijn vannacht uit de Servische provincie Kosovo vertrokken. De leiding kon de veiligheid van de waarnemers die vooral de mensen daar hielpen, niet meer garanderen. De regeringen van de Europese lidstaten vinden het ook onverantwoord dat deze waarnemers daar nog langer blijven nu de NAVO en de VS acties tegen ServiŽ hebben aangekondigd. De NAVO en de troepen van de Verenigde Staten zijn in opperste staat van paraatheid gebracht voor aanvallen op ServiŽ.
  

Oud-commissarissen EU op vorstelijk wachtgeld Naar boven

Bron: De Telegraaf 19-03-’99

De Europese Commissarissen krijgen een deel van hun loon gewoon doorbetaald, als ze straks vervangen worden door een nieuwe commissie. De demissionaire commissarissen krijgen afhankelijk van hun aantal dienstjaren, krijgen zeker nog de helft van hun maandelijkse salaris. Groot-BrittanniŽ wil in ieder geval niet dat deze regeling ook opgaat voor de commissarissen die schuldig zijn bevonden in het rapport. Hans van den Broek krijgt als hij geen commissaris meer is dan nog steeds een salaris van 18.931 gulden. Als commissaris kreeg hij 34.300 gulden per maand. Het salaris dat zijn krijgen als ze geen commissaris meer zijn, zal verminderd worden als ze weer een nieuwe baan hebben.
      

Van Miert wil verkiezing van de EU-Commissie Naar boven

Bron: BRT-teletekst 18-03-’99

Demissionair Er is al ontslag aangevraagd, maar je maakt opdrachten af tot de nieuwe commissaris er is. eurocommissaris Karel van Miert (BE) wil dat de leden van de Europese Commissie voortaan gekozen worden. Nu mogen de lidstaten onderling regelen wie commissielid wordt. Van Miert acht de kans klein dat de regeringsleiders akkoord zullen gaan met deze democratische vorm.

Gisteren besloot de Van Miert na zijn aftreden bij de Europese Commissie te willen stoppen met het werk in de politiek.
               

"Aanwijzing EU-voorzitter niet op top" Naar boven

Bron: BRT-teletekst 18-03-’99

De Benelux-landen willen nog niet dat er volgende week op de Europese top in Berlijn een nieuwe voorzitter voor de Europese Commissie gekozen wordt. Dit zou op een speciale top moeten gebeuren, aldus de drie landen. De Benelux wil ook geen overgangscommissie tot dat de verkiezingen gehouden zijn. Volgens premier Dehaene (BE) moet het hervormingsplan van de EU, Agenda 2000, op Berlijn de voorrang krijgen.

In Berlijn moeten belangrijke knopen doorgehakt worden over de landbouwhervorming en de financiering van de EU van 2000 tot 2006. De landen die als eerste willen toetreden tot de Europese Unie zijn bang dat de crisis van deze week te veel zal gaan doorwerken op de top in Berlijn. Eurocommissaris Hans van den Broek (o.a. Buitenlandse betrekkingen) wil dat de onderhandelingen met deze landen snel doorgaan. Van den Broek is eindverantwoordelijk voor de betrekkingen met Hongarije, Polen, TsjechiŽ, Estland en SloveniŽ.
                                        

Strijd om opvolging V.d. Broek
PvdA en VVD willen allebei post invullen
Naar boven

Bron: De Telegraaf 17-03-’99

De VVD en de PvdA strijden samen om het voordragen van een nieuwe Europese Commissaris. Hans van den Broek, CDA-er, maakte zelf bekend dat hij niet wil terugkeren na zijn aftreden. De VVD wil nu eindelijk een commissaris, omdat zij er nog nooit een hebben geleverd. Mogelijk komen hiervoor Bolkestein (Tweede-Kamerlid) of ex-staatssecretaris Patijn in aanmerking.

De PvdA geeft ls reden voor het leveren van een PvdA-er op dat zij de grootste partij in Nederland is. Hier komen wellicht minister Pronk en staatssecretaris Vermeend voor in aanmerking.

Leden uit de Tweede Kamer vinden het terecht dat voorzitter Santer deze beslissing heeft genomen naar aanleiding van het rapport van het Comitť van Wijzen. De VVD wilde liever dat alleen de beschuldigde commissarissen Cresson en Marin opstapten. D66-fractieleider De Graaf vindt dat er pas na de Europese verkiezingen een nieuwe Commissie moet komen, zodat het Europees Parlement kan meebeslissen. Minister president Kok vindt dat Duitsland als voorzitter van de Europese Unie snel met het Europees Parlement moet gaan praten voor een oplossing. Bondskanselier SchrŲder (DU) maakt de komende dagen een ronde door Europa om te praten met alle regeringsleiders.
       

Van Aartsen dreigt EU
Nederland eist tegemoetkoming in financiering Unie
Naar boven

Bron: Trouw 15-03-’99

Minister van buitenlandse zaken Van Aartsen eist dat de EU de EU-afdracht van Nederland vanaf volgend jaar laat dalen. Dit is ook de wens die de Nederlandse regering al eerder naar buiten bracht. Het bereikte landbouwakkoord zorgt er weer voor dat de kosten zullen toenemen, en dat wil Van Aartsen in geen geval. Volgens hem zit de EU met voorstellen die 55 miljard euro boven het geplande bedrag zitten. Hij bepleitte voor een verbetering van het landbouwakkoord. Dit kan volgens Van Aartsen door de inkomenstoeslagen van boeren geleidelijk te verminderen. Portugal is hier erg op tegen. De Nederlandse regering wil in 2002 1,3 miljard gulden besparen aan de EU, maar als het zo door gaat kan er pas in 2002 bezuinigd worden. De kosten gaan de komende jaren alleen maar omhoog.
    

EU gevraagd China te veroordelen Naar boven

Bron: Algemeen Dagblad 13-03-’99

Mensenrechtenorganisaties hebben de Europese Unie gevraagd zich bij de VN-Mensenrechtencommissie in te zetten voor een veroordeling van China. Human Rights Watch en de Mensenrechtenliga zeggen dat er dissidenten in China zwaar worden onderdrukt. Vorig jaar oordeelde de Mensenrechtencommissie nog dat China vooruitgang had geboekt als het gaat om mensenrechten in het land.
   

EU: Jeruzalem is niet van IsraŽl Naar boven

Bron: De Telegraaf 12-03-’99

De betrekkingen tussen de Europese Unie en IsraŽl zijn erg verslechterd, nadat Duitsland via een ambassadeur in IsraŽl heeft laten weten dat "IsraŽl volgens internationaal recht niets te vertellen heeft in Jeruzalem". IsraŽl beschouwt Jeruzalem als haar hoofdstad, maar in het verdelingsplan voor Palestina in 1947 hebben de VS bepaald dat de stad voor drie wereldgodsdiensten onder internationale jurisdictie valt. Netanjahoe wilde bezoeken van ambassadeurs in het OriŽnthuis, het PLO-kwartier in Oost-Jeruzalem verbieden. De ambassadeur wil dat de bezoeken gewoon door kunnen gaan.
   

EU wil veroordeling Amerika in bananenruzie Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 10-03-'99

De Europese Commissie zal er alles aan doen om de Amerikanen op de knieŽn te dwingen in het bananenconflict. Commissaris Brittan (handel) is er ervan overtuigd dat Amerika veroordeeld wordt. Volgens heeft Amerika met haar eenzijdige sancties de internationale handelsregels overtreden. Bovendien is het schadebedrag dat ze noemen veel te hoog. De Amerikaanse fruitconcerns zoals Dole en Chiquita zouden 520 miljoen dollar schade lijden door de Europese bananenpolitiek. Dit is zwaar overdreven, aldus Commissaris Brittan.
 

Europarlement op de bres voor de kunstenaar Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 8-03-'99 (Frans Boogaard)

De Portugese EuroparlementariŽr Helena Vaz da Silva (Europese Volkspartij) vindt dat kunstenaars in Europa betere omstandigheden verdienen. Volgens haar zijn er genoeg redenen om voor de groep een uitzondering te maken op fiscaal en sociaal gebied. Nauwelijk 20% van de kunstenaars verdient genoeg om zonder bijbaantjes in leven te blijven. Slechts 4 tot 5% is te beschouwen als succesvol.

Volgens Da Silva leven de meeste kunstenaars nog steeds een onzekere situatie. Dit terwijl ze op maatschappelijk gebied een grote rol hebben. De Cultuurcommissie staat unaniem achter Da Silva. Het Parlement wil dat de regeringen van de lidstaten een groot aantal maatregelen nemen om de kunstenaar een beter bestaan te garanderen.
 

Europolitie mag alles Naar boven

Bron: De Telegraaf 8-03-'99

Politiemensen van de Europese Politie (Europol) mogen praktisch alles. Europol is de politiedienst voor het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit. Europol wordt een soort geheime dienst met vergaande, niet of nauwelijks gecontroleerde bevoegdheden. Dit blijkt uit een protocol (soort verslag van de overheid) waarin de bevoegdheden van het Euro-corps zijn beschreven.

Enkele van de vergaande bevoegdheden van de agenten:
- eventuele schade die zij aanrichten tijdens hun werk kan niet vergoed worden
- ze kunnen nooit vervolgd worden, ook niet als ze al uit dienst zijn
- ze hoeven geen belasting te betalen

De directeur van Europol, Jurgen Storbeck (DU) is de enige en laatst verantwoordelijke voor het doen en laten van de dienst. Dit betekent dat er niemand boven hem staat om het beleid te controleren.
Vice-voorzitter Ron Tournier van de ANPV (Algemeen Nederlandse Politie Vereniging) over het protocol: "Als je hiermee akkoord gaat, moet je wel erg 'ziek' zijn."
 

Meer Euro-geld voor Flevoland Naar boven

Bron: De Telegraaf 6-03-'99

Het ziet ernaar uit dat Flevoland opnieuw een Europese miljoenenbijdrage zal ontvangen. Dit geld is bestemd om de economie en de werkgelegenheid de komende zes jaar verder op te krikken. Op de Eurotop later deze maand zal meer duidelijkheid komen over de grootte van het bedrag.

1999 is het laatste jaar van het Europees programma 19941999 voor Flevoland. Nog tot eind 2001 kan men de bestaande projecten uitvoeren en afronden.
  

Grote Europese tv-opdracht Endemol Naar boven

Bron: De Telegraaf 5-03-'99

Endemol Entertainment is gevraagd om een grote pan-Europese televisieshow te maken, zo meldt De Telegraaf. Deze show zal de komende herfst in maximaal 22 landen worden uitgezonden. De Europese Commissie heeft ruim twee miljoen gulden beschikbaar gesteld voor een proefprogramma van de show, die 350 miljoen kijkers zal bereiken. Ook zal een aantal grote bedrijven benaderd worden voor een financiŽle bijdrage in dit project.

De show moet het hoogtepunt worden van een tweejarige campagne rond 'de informatiemaatschappij'. Met deze campagne wil de Europese Unie de inwoners van Europa aansporen optimaal gebruik te maken van uitvindingen als internet en digitale televisie.
           

EU beperkt asielbeleid
Gradin wil eerst brede politieke discussie
Naar boven

Bron: Algemeen Dagblad 5-03-’99

De Europese Commissie wil geen Europese asielprocedures. Er is nog geen woord over gedebatteerd of eurocommissaris Gradin zegt al dat dit er de komende jaren niet van zal komen. In het Verdrag van Amsterdam, dat waarschijnlijk 1 mei a.s. in werking zal treden, is vastgelegd dat er binnen twee jaar afspraken over het asielbeleid zijn gemaakt. Dit lukt volgens Gradin niet. Hij zegt dat er hooguit afspraken zijn gemaakt over het vergroten van de doelmatigheid.

In het najaar zullen de regeringsleiders van de Europese Unie over het asielbeleid gaan praten. Finland is in de tweede helft van dit jaar voorzitter.
         

Helft commissarissen ondermaats Naar boven

Bron: Algemeen Dagblad 4-03-’99

In het Franse weekblad L’Expansion zijn de resultaten van een onderzoek gepresenteerd over het presteren van de 20 eurocommissarissen. Negen van de 20 commissarissen presteren niet voldoende, aldus het onderzoek. Het onderzoek is een enquÍte onder tientallen toonaangevende Europese dag- en weekbladen en radio- en televisiestations. De Nederlandse commissaris Hans van den Broek komt volgens de enquÍte op de tiende plaats.

Cresson staat er alleen voor Naar boven

Bron: Algemeen Dagblad 4-03-’99

De voorzitter van de Europese Commissie Santer maakte bekend dat voor hem de regel collegialiteit niet meer bestaat. Dit betekent dat hij niet meer vasthoudt aan: niemand treedt af, of iedereen gelijk. Santer wijst hiermee op de van fraude beschuldigde eurocommissarissen. Edith Cresson (FR) wordt vriendjespolitiek en financiŽle onregelmatigheden verweten en staat er nu eigenlijk alleen voor.

Santer zie dit bij de presentatie van een gedragscode voor de gehele commissie. Deze code bepaalt onder andere dat commissarissen geen bijbaantjes mogen hebben en geen cadeaus meer mogen aannemen van meer dan 150 euro (f 330).
             

Adempauze in ruzie over bananen tussen VS en EU Naar boven

Bron: Het Financieele Dagblad 4-03-'99

De Verenigde Staten hebben afgezien van een verzoek om toestemming van de wereldhandelsorganisatie WTO voor sancties tegen de Europese Unie. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Er was een speciale vergadering van de WTO afgesproken, maar de regering van de VS in Washington liet dit niet doorgaan. Hiermee is er een adempauze in de ruzie gekomen.
De Verenigde Staten is boos op de Europese Unie, omdat zij hoge importrechten rekent voor bananenbedrijven uit de VS. Het gaat om Chiquita Brands en Dole Foods. Ook verwijt de VS de EU dat zij voormalige EU-koloniŽn bevoordeelt met de import van bananen. 

                     

Gedragscode van Jacques Santer kritisch ontvangen Naar boven

Bron: Het Financieele Dagblad 4-03-'99

De gedragscode die de voorzitter van de Europese Commissie Jacques Santer heeft opgesteld is 'te vaag'. De voorzitter heeft ook de gedragscode voor de kabinetten van de commissie naar zijn opvolger doorgeschoven. De gedragscode moet voorkomen dat eurocommissarissen frauderen en zich schuldig maken aan vriendjespolitiek. De socialistische fractie uit het Europees Parlement is 'teleurgesteld' over de gepresenteerde code.

In januari 2000 zal de nieuwe commissie de code verder moeten uitwerken. Santer wil het opstellen van een persoonlijke code voor kabinetsleden overlaten aan zijn opvolger. Vanaf volgende maand, als het Verdrag van Amsterdam in werking treed, heeft de commissievoorzitter meer bevoegdheden om commissarissen te kiezen. Daarnaast kan Santer dan meer doen aan de verdeling van de taken binnen de Europese Commissie.
Het uiteindelijke doel van deze code is het voorkomen van belangenverstrengeling van iedere eurocommissaris.

           

Havel waarschuwt Tsjechen voor houding over EU Naar boven

Bron: Het Financieele Dagblad 3-03-'99

De Tsjechische president Havel is bang dat onverschilligheid en gebrek aan voorbereiding een plek in eerste groep van de EU kan kosten. TsjechiŽ zit momenteel bij de groep van zes landen die als eerste mogen onderhandelen over een plaats binnen de Europese Unie. Er is nog geen definitieve datum vastgesteld, maar de Tsjechen hopen in 2003 te kunnen toetrden.
Vorig jaar meldde een aantal mensen binnen de EU dat TsjechiŽ te weinig vaart maakt met de voorbereiding.

              

Nieuwe gedragsregels EU-Commissarissen Naar boven

Bron: BRT-1 teletekst 3-03-‘99

De voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Santer, heeft vandaag de nieuwe gedragsregels voor de commissie gepresenteerd. Een van de regels is dat de 20 commissarissen verplicht worden ook het inkomen en het werk van hun vrouwen en kinderen op te geven. Verder mogen de commissarissen geen geschenken boven de 150 euro (330 gulden) aannemen.

Het Europees Parlement heeft enige tijd geleden al aangegeven dat sommige commissarissen frauderen of meerdere banen hebben. Het Europees Parlement wilde in januari al dat de commissieleden Cresson en Marin op zouden stappen, maar dit haalde net geen meerderheid bij het stemmen in het parlement. Een Comitť van Wijzen Uitleg over dit Comitť vindt je bij de knop: De EU - Meer over de EU. onderzoekt nu alle mogelijke fraude en andere feiten binnen de commissie. Half maart wordt hiervan een verslag verwacht.
                          

Santer zet Cresson onder druk Naar boven

Bron: NOS-teletekst 3-03-’99

Santer vindt dat Europees Commissaris Cresson (Onderzoek en Ontwikkeling) op moet stappen als aangetoond wordt dat zij zich schuldig heeft gemaakt van onder ander fraude. Dit zei Santer in Brussel bij het bekendmaken van de nieuwe gedragsregels voor de Europese Commissie.
               

Geboortecijfer daalt in EU Naar boven

Bron: Europa van Morgen (uitgave Europese Commissie in Nederland) 3-03-'99

Eurostat, het Europees Centraal Bureau voor de Statistiek, meldde dat het geboortecijfer in 1998 in de EU op het laagste niveau zit dat sinds de Tweede Wereldoorlog geregistreerd is. Er werden vorig jaar 4,01 miljoen baby's geboren. Dit niveau was er ook in 1995. Eurostat verwacht dat het aantal de komende jaren nog wel zal dalen, omdat er minder vrouwen zullen zijn die de leeftijd hebben om kinderen te krijgen. Dit staat in de tweewekelijkse uitgave Europa van Morgen.
       

Parijs: Beter overleg Bonn in EU Naar boven

Bron: Het Financieele Dagblad 2-03-'99

Franse diplomaten vinden dat de Duitse minister van landbouw met een geheel nieuw compromis over het landbouwbeleid in de EU moet komen. Dit moet meer voldoen aan de eisen van de Fransen. Zij verwachten dat er anders geen akkord gesloten kan worden op de EU-top eind maart. Dan moeten de regeringsleiders het eens zien te worden met de afspraken die vastgelegd zijn in Agenda 2000.

De landbouwministers van de EU hebben vorige week de gehel week overlegd, maar geen akkoord bereikt. Zij moeten een nieuw plan voor de gehele landbouw binnen de EU goedkeuren. De Europese Commissie heeft hier voorstellen voor gedaan, zodat het landbouwbeleid hervormt kan worden. Dit houdt in dat de prijzen van enkele landbouwproducten (rundvlees, zuivel etc.) omlaag moeten en boeren hiervoor een vaste vergoeding krijgen. Dit akkoord is noodzakelijk om de uitgaven te verlagen. Zo kunnen er gemakkelijker landen toetreden.

Frankrijk is tot nu toe nog niet blij met het voorstel van Duitsland om ook de prijzen van zuivelproducten te verlagen. Frankrijk vindt dit veel te duur en wil dit uitstellen. Nederland is het op dit punt met Frankrijk eens.
De landbouwministers hebben vandaag de onderhandelingen hervat. Zie voor meer info over landbouw: De EU - Beleid van de EU - Landbouw.