Nieuws mei 1999 Terug naar
Nieuwsoverzicht
     
Hieronder kun je klikken op enkele nieuwsberichten die in deze maand over de Europese Unie verschenen zijn.

Mei 1999

31-05-'99 Fraude met Europese subsidies
31-05-'99 Javier Solana wordt 'mister Europa'
29-05-'99 Belgen missen oproepkaart EU-verkiezingen
20-05-'99 Den Haag overschaduwt campagne Europese verkiezingen
17-05-'99 EU akkoord over stabiliteitspact
15-05-'99 Boete van meer dan 200 miljoen mark voor Daimler Chrysler
15-05-'99 Strafmaatregelen VS tegen EU
14-05-'99 Zalm wil af van fiscale EU-voordelen

13-05-'99 EU heft ban rundvlees VS niet op
11-05-'99 Kok: "Aparte Eurocommissaris voor asielbeleid"
11-05-'99 EU biedt alternatief voor oormerken
11-05-'99 WEU wil controle zeevaart JoegoslaviŽ
10-05-'99 Prodi wil Europees leger
08-05-'99 EU verbiedt europenningen
08-05-'99 Santer start in juli met andere baan
06-05-'99 Kennismaken via Europese televisie
05-05-'99 Prodi kan beginnen als formateur
05-05-'99 Raad van Europa bestaat 50 jaar
04-05-'99 Elf partijen op EU-kieslijst
04-05-'99 Europees Parlement ruziet weer over loon
01-05-’99
Verdrag van Amsterdam van kracht


Mei 1999


Fraude met Europese subsidies Naar boven

Bron: Radio 1 - Journaal 31-05-'99

De Europese Commissie heeft ontdekt dat er in Nederland veel fraude wordt gepleegd met Europese subsidies. Het gaat mogelijk om honderden miljoenen guldens. De subsidies voor Gelderse en Rijnmondse werkgelegenheidsprojecten zijn onmiddelijk stopgezet door het Europees Sociaal Fonds (ESF). De betrokken deelnemers gaven veel meer deelnemers aan de projecten op. Op deze manier werden er meer uitkeringen doorgegeven aan het fonds, waardoor meer geld werd ontvangen. De duur van sommige cursussen werd ook verlengd om meer geld te ontvangen van het Europees Sociaal Fonds.

Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is onmiddelijk een onderzoek gestart.
  

Javier Solana wordt 'mister Europa' Naar boven

Bron: NOS-teletekst 31-05-'99

De spanjaard Javier Solana wordt waarschijnlijk de nieuwe 'mister Europa'. Dit wil zeggen dat hij de functie krijgt waarbij hij zich bezighoudt met het buitenlands veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Deze baan wordt ook wel de minister van Buitenlandse Zaken van de EU genoemd. Solana is nu secretaris-generaal van de NAVO. De spaanse minister van Buitenlandse Zaken zie dat de lidstaten van de EU het vrijwel eens zijn over zijn kandidatuur.

Solana werkt nog tot december bij de NAVO en zie al eerder dit werk daarna niet te willen voortzetten. Een tijd geleden werd Hans van den Broek (demissionair eurocommissaris) al genoemd voor deze baan, maar die komt bijna zeker niet meer in aanmerking.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU kwamen in Brussel bijeen om onder andere over de oorlog in JoegoslaviŽ te praten.
   

Belgen missen oproepkaart EU-verkiezingen Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 29-05-'99

Een aantal Belgen boven de 100 jaar heeft geen oproepkaart ontvangen voor de komende Europese verkiezingen. De computer die de kaarten automatisch toewijst aan de stemgerechtigden heeft een fout gemaakt. Hij zag door een storing mensen die de honderd waren gepasseerd aan voor kinderen en daarom ontvingen deze mensen geen oproepkaart. De computer rekende met twee cijfers in plaats van met drie. Inmiddels hebben de meeste mensen toch nog een kaart ontvangen. In BelgiŽ is stemmen verplicht.
   

Den Haag overschaduwt campagne Europese verkiezingen Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 20-05-'99

De campagne voor de Europese verkiezingen op 10 juni dreigt te worden overschaduwd door de kabinetscrisis in Nederland. De kans is echter groot dat de opkomst hoger zal uitvallen dan verwacht. Joost Lagendijk, lijsttrekker van Groen-Links vindt het voor de inhoud van de campagne 'een beroerde zaak'. Lagendijk: 'alle aandacht is nu op Den Haag gericht. Het zal knap lastig worden om Europese zaken onder de aandacht te brengen.'

Voor meer informatie over de verkiezingen van de Europese Unie kun je hier klikken. Ook kun je kijken op http://www.euroverkiezingen.nl.
  

EU-akkoord over stabiliteitspact Naar boven

Bron: NOS-teletekst 17-05-'99

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn het eens geworden over de landen van de Balkan en enkele Zuidoost-Europese landen die mogen toetreden tot de EU. Ze zijn het eens geworden over een zogenaamd stabiliteitspact. Echte toezeggingen richting de landen is er nog niet gedaan.

Behalve de Europese Unie zullen ook tien organisaties en landen als Rusland en de VS toetreden tot dit pact. Het gaat vooral om de economische ontwikkeling in dit gebied en de veiligheid in de landen.
   

Boete van meer dan 200 miljoen mark voor Daimler Chrysler Naar boven

Bron: Het Financieele Dagblad 15-05-'99

Karel van Miert, demissionair Dit betekent dat hij al ontslag heeft genomen, maar hij werkt wel door aan opdrachten die er nog liggen. eurocommissaris voor concurrentiebeleid, zegt dat de Europese Commissie bewijzen heeft dat het autobedrijf Daimler Chrysler illegale prijsafspraken heeft gemaakt. Prijsafspraken zijn verboden omdat dit oneerlijk is tegenover de concurrentie. Deze zaak lijkt op Volkswagen die in 1998 een boete kreeg van 200 miljoen mark. Volkswagen verbood dealers in ItaliŽ om dit soort wagens te verkopen aan Duitsers.
  

Strafmaatregelen VS tegen EU Naar boven

Bron: BRT-teletekst 15-05-'99

De VS willen voor ruim 173 miljoen euro (ruim 380 miljoen gulden) tol heffen op Europese producten. Dit is een reactie op een weigering van de Europese Unie om geen met hormonen bewerkt rundvlees meer in te voeren. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) wil dat de EU dit verbod opheft. De maatregelen van de VS die nu naar buiten zijn gekomen moeten nog wel goedgekeurd worden door de WTO. Zie ook: EU heft ban rundvlees niet op.
     

Zalm wil af van fiscale EU-voordelen Naar boven

Bron: De Telegraaf 14-05-'99

De Nederlandse minister van FinanciŽn Zalm wil dat er een einde komt aan alle fiscale voordelen van eurocommissarissen en andere ambtenaren van de Europese Unie. Er komt per 1 juli een einde aan het belastingvrij winkelen op de Europese luchthavens. De minister vindt dat dan ook de regelingen waar het EU-personeel van profiteert verdwijnen.

Zalm wil ook de belastingvoordelen voor diplomaten van EU-landen aanpakken.
    

EU heft ban rundvlees VS niet op Naar boven

Bron: NOS-teletekst 13-05-'99

De Europese Unie verzet zich nog steeds tegen het met hormonen bewerkt rundvlees uit de Verenigde Staten. De EU heft daarom het importverbod tegen dit rundvlees niet op. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) had de EU tot vandaag de tijd gegeven om dit verbod op te heffen, maar de EU heeft de WTO laten weten niet van mening te zijn veranderd.

De EU zegt dat het met hormonen bewerkt rundvlees schadelijk is voor de volksgezondheid en kankerverwekkend is. De VS dreigt nu met honderden miljoenen sancties tegen de lidstaten van de Europese Unie. Onder andere Nederlandse trostomaten en snijbloemen zijn al getroffen door een importheffing van 100%.
   

Kok: "Aparte Eurocommissaris voor asielbeleid" Naar boven

Bron: NOS-teletekst 11-05-'99

Minister-president Kok vindt dat er ťťn Europese Commissaris moet komen voor het asielbeleid in de EU. Op dit moment zijn er veel problemen rond asielzoekers en de verdeling van hen onder de lidstaten van de Europese Unie. Kok vindt een gezamenlijke aanpak belangrijk en als een commissaris daar volledig op richt, wordt hier harder aan gewerkt.
  

EU biedt alternatief voor oormerken Naar boven

Bron: NOS-teletekst 11-05-'99

Koeien worden al jaren voorzien van een geel oormerk. Veel boeren willen dit hun eigen beesten niet aandoen en vroegen de Nederlandse regering om een alternatief. De Europese Commissie heeft het voorstel van Nederland om naast de oormerken een DNA-registratie toe te passen, goedgekeurd.

De DNA-registratie (alle individuele kenmerken van het dier kunnen zo vastgelegd worden) is minder pijnlijk dan het inbrengen van een oormerk, maar erg duur. De boeren dachten dat zij 100 gulden per dier voor moesten gaan betalen. Nu blijkt dat dit bedrag veel lager ligt dan werd gedacht. Zij willen overigens wel een subsidie gaan aanvragen bij de Europese Unie.
       

WEU wil controle zeevaart JoegoslaviŽ Naar boven

Bron: BRT-teletekst 11-05-'99

De West Europese Unie De West Europese Unie is een veiligheidsorganisatie waar 10 landen lid van zijn. Zie voor meer info: historie 1944-1957. is van plan om schepen naar de Adriatische zee te sturen om daar vrachtschepen te contoleren op het vervoeren van wapens en olie. De organisatie wil samenwerken met landen in Centraal- en Oost-Europa. Eerder stelden de VS en de EU sancties voor tegen JoegoslaviŽ, zoals een olieboycot.

Schepen van landen die niet zijn van de Navo en de EU worden niet verplicht de controle toe te laten. Er wordt dan wel een zwarte lijst gemaakt van schepen uit landen waar men niet zeker van is of zij dit aan JoegoslaviŽ leveren.
      

Prodi wil Europees leger Naar boven

Bron: BRT-teletekst 10-05-'99

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, heeft opgeroepen om een Europees leger te vormen. Hij zij dit voor de Britse televisiezender BBC. Hij vindt dat er geen gemeenschappelijk buitenlands beleid mogelijk is zonder een gemeenschappelijk Europees leger. Een eerdere poging om een gemeenschappelijk leger te vormen, mislukte in 1954.

De landen van de Europese Unie geven in totaal tweederde van het totaal uit dat de Verenigde Staten aan defensie besteden. Het leger van de Venigde Staten is alleen veel verder ontwikkeld dan dat van de landen van de Europese Unie. Prodi vindt het noodzakelijk dat de landen van de EU ook ťťn leger gaan vormen.
   

EU verbiedt europenningen Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 8-05-'99

De elf landen die de euro in 2002 in de vorm van bankbiljetten en munten zullen invoeren, willen alle europenningen die verward kunnen worden met de echte euro verbieden. Het is een aanbeveling van de Europese Commissie en de lidstaten hebben dit goedgekeurd. Het is nog geen verbod. Dit moeten de landen zelf regelen. Deze aanbeveling is bedoeld voor munten, medailles en penningen en moet zeker tot en met midden 2002 gaan gelden.

Minister Zalm van FinanciŽn heeft al een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer De Tweede Kamer (150 leden) kan zijn mening geven over het voorstel en het goed- of afkeuren. gestuurd. Hij loopt hiermee vooruit op de aanbeveling van de Europese Commissie. De aanbeveling geldt niet voor de landen: Groot BrittanniŽ, Griekenland, Zweden en Denemarken. Zij voeren de euro (voorlopig) nog niet in.
         

Santer start in juli met andere baan Naar boven

Bron: Reformatorisch Dagblad 8-05-'99

Jacques Santer (Lu), de aftredende voorzitter van de Europese Commissie, stopt 19 juli met deze functie. Een dag daarna zal hij plaats nemen in het Europees Parlement als partijlid van de Luxemburgse Christen Democratische partij. Santer is tot en met 19 juli 1999 demissionair voorzitter. Dit betekent dat hij wel ontslag heeft genomen, maar nog enkele opdrachten afmaakt bij de Europese Commissie.
       

Kennismaken via Europese televisie Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 12-11-'99

De Franse ambassadeur in Nederland, B. de Montferrand, vindt dat alle EU-lidstaten ťťn ondertitelde zender uit alle andere lidstaten op de televisie moeten brengen. Die zouden in een gratis basispakket moeten zitten. Zo leren de Europeanen elkaar beter kennen. De Montferrand vindt dat meer begrip nodig is tussen de verschillende landen. Dit is beter voor de Europese Unie.
   

Prodi kan beginnen als formateur Naar boven

Bron: NOS-teletekst 5-05-'99

Prodi (It) kan een commissie gaan vormen. De Italiaan Prodi kan een nieuwe Europese Commissie gaan vormen. Hij heeft het werkprogramma van de Europese Commissie voor de komende jaren gepresenteerd in het Europees Parlement. Hier werd enthousiast op gereageerd. Een aantal punten uit dit programma zijn:

- de Europese Unie moet een grotere internationale rol krijgen;
- de VS en de EU moeten leiderschap delen;
- er komen
structurele hervormingen Dit zijn blijvende aanpassingen (verbeteringen) in de aanpak van het beleid. ;
- lagere belastingen;
- en een vrijere handel binnen de EU.

Vandaag wordt verwacht dat Romano Prodi het vertrouwen krijgt om als formateur Dit betekent dat Prodi de persoon is die de Europese Commissie kan samenstellen. Er moeten 20 commissarissen gevonden worden. een commissie te gaan vormen. Hij moet dan binnen de Europese Unie (15 lidstaten) zoeken naar 20 eurocommissarissen.
    

Raad van Europa bestaat 50 jaar Naar boven

Bron: BRT-teletekst 5-05-'99

De Raad van Europa bestaat 50 jaar. De Raad heeft in totaal veertig leden en was de eerste vorm van samenwerking na de Tweede Wereldoorlog. De Raad houdt zich vooral bezig met problemen rond mensenrechten, de rechtstaat en de democratie. Conflicten en spanningen tussen EU-lidstaten kunnen er ook worden uitgepraat.
       

Elf partijen op EU-kieslijst Naar boven

Bron: De Telegraaf 04-05-'99

Op 10 juni 1999 kunnen Nederlanders kiezen tussen elf partijen. Op dit moment zijn er nog zes Nederlandse partijen in het Europees Parlement. Dat zijn PvdA, VVD, CDA, D66, GroenLinks en de kleine Christelijke partijen. Een van de voorwaarden voor de verkiezingen is dat alleen mensen die achttien jaar of ouder zijn op 10 juni mogen gaan stemmen. Zie voor meer informatie: De EU - Europese Verkiezingen of kijk op: http://www.euroverkiezingen.nl.
      

Europees Parlement ruziet weer over loon Naar boven

Bron: De Telegraaf 4-05-'99

In april werden er afspraken gemaakt over een nieuwe regeling voor het salaris voor europarlementariŽrs. Dit waren de Europese ministers van Buitenlandse Zaken overeen gekomen. Gisteren werd dit voor de tweede keer door de juridische commissie van het EP verworpen. Volgens een Duitse socialist hebben de ministers het voorstel van het parlement niet meegenomen in het akkoord.

Wijsenbeek (europarlementariŽr van de VVD) ziet het somber in dat nog er nog voor de Europese Verkiezingen een nieuw statuut Dit is een reglement voor het salaris dat voor iedereen geldt. zal zijn. Zijn collega, Lagendijk van GroenLinks is positiever en verwacht nog wel een akkoord voor de verkiezingen.
   

Verdrag van Amsterdam van kracht Naar boven

Bron: NOS-teletekst 01-05-’99

Vandaag, 1 mei 1999, treedt het Verdrag van Amsterdam in werking. Twee jaar geleden in 1997 werd dit Vedrag tot stand gebracht op de Europese top in Amsterdam. Het Verdrag regelt nauwere samenwerking tussen de 15 lidstaten van de Europese Unie. De samenwerking wordt vooral sterker op het gebied van de werkgelegenheid, het buitenlands beleid en bij politie en justitie. Verder krijgt het Europees Parlement er wat bevoegdheden bij. Het parlement krijgt meer te zeggen over het vervoer, het gezondheids- en het ontwikkelingsbeleid.

Zie voor meer informatie over het Verdrag van Amsterdam: Historie - 1980 tot 1998.