Nieuws juni 1999 Terug naar
Nieuwsoverzicht
     
Hieronder kun je klikken op enkele nieuwsberichten die in deze maand over de Europese Unie verschenen zijn.

Juni 1999

29-06-'99 Fraude met EU-subsidies veel groter
29-06-'99 EU doet dringend beroep op Turkije
19-06-'99 ECB grijpt in om koers euro te steunen
18-06-'99 Bolkestein voorgedragen als Europees Commissaris
17-06-'99 Voorlopig geen EU-bureau voor voedselveiligheid
15-06-'99 Legbatterijen in 2012 in EU verboden
14-06-'99 GroenLinks winnaar van Europese verkiezingen
10-06-'99 Nederlanders stemmen voor Europees Parlement
09-06-'99 EU wil donorconferentie voor Kosovo
09-06-'99 Europese verkiezingen begonnen
09-06-'99 De Europese Commissie roept BelgiŽ tot de orde
08-06-'99 Nederlander zou Wim Kok kiezen als Euro-commissaris
05-06-'99 Maij-Weggen (CDA) wil een Europees Bureau voor Voedselveiligheid
05-06-'99 Finland: euro-11 meer macht geven
04-06-'99 Buitenlands beleid EU krijgt een gezicht
03-06-'99 Europese Top in Keulen
02-06-'99 Prognoses voor de komende verkiezingen
02-06-'99 EC: vernietig alle dioxine-kippen
01-06-'99 EC: in hele Europese Unie besmette waar werenJuni 1999


Fraude met EU-subsidies veel groter Naar boven

Bron: Radio 1-journaal 29-06-'99

Er blijkt (na onderzoek door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nog veel meer met EU-subsidies gefraudeerd te worden dan was verwacht. Bij 600 gecontroleerde werkgelegenheidsprojecten, bleek er bij 300 te worden gefraudeerd. Het ministerie van SZW houdt er rekning mee dat er alleen al in 1997 voor 150 miljoen gulden is gefraudeerd. De PvdA wil dat minister De Vries van SZW een onderzoek laat uitvoeren naar de projecten vanaf 1994.
  

EU doet dringend beroep op Turkije Naar boven

Bron: NOS-teletekst 29-06-'99

De Europese Unie heeft de regering van Turkije verzocht om af te zien van het uitvoeren van de doodstraf tegen ÷calan. De EU doet dit omdat Turkije nog de wens heeft om lid te worden van de Unie, maar binnen de EU wordt er geen doodstraf meer toegepast.

Turkije heeft mede onder druk van de Raad van Europa en de Europese Unie al 15 jaar geen executies meer uitgevoerd.
  

ECB grijpt in om koers euro te steunen Naar boven

Bron: De Telegraaf 19-06-'99

De Europese Centrale Bank (Frankfurt) heeft gisteren voor het eerst actief ingegrepen in de koers van de euro. De koers van de Japanse yen dreigde te duur te worden ten opzichte van de euro. De koersen veranderde toen er euro's werden gekocht en yen's werden verkocht. De koers van de euro steeg en die van de yen daalde.
  

Bolkestein (VVD) voorgedragen als Europees Commissaris Naar boven

Bron: redactie de Europa site 18-06-'99

Tweede-Kamerlid Frits Bolkestein van de VVD is door het kabinet voorgedragen als Europees Commissaris. Minister president Kok noemde hem "een zeer geschikte kandidaat" voor een post als eurocommissaris. Bolkestein wordt de eerste liberale commissaris. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met het voordragen van Bolkestein, maar een aantal Nederlandse europarlementariŽrs vindt de keus niet gelukkig.

Bolkestein heeft in het verleden onder andere gezegt dat "Nederland niet nog meer bevoegdheden aan Brussel moet afstaan". Maij-Weggen van het CDA vindt het daarom geen goede zaak dat Bolkestein gekozen is. Ook PvdA-er Van den Berg vindt de keuze "onverstandig". Lousewies van der Laan (D66) denkt dat hij het moeilijk zal krijgen als hij voor het eerst voor het EP moet komen.

Bolkestein moet, voordat hij echt commissaris wordt, eerst deze zomer voor het Europees Parlement komen voor een hoorzitting. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Prodi, is niet tegen de kandidatuur van Bolkestein.
   

Voorlopig geen EU-bureau voor voedselveiligheid Naar boven

Bron: redactie Europa site 17-06-'99

Er komt voorlopig geen eigen bureau voor voedselveiligheid in de Europese Unie. CDA-lijsttrekker Maij-Weggen wil dat zo'n bureau wordt opgericht om meer controle uit te oefenen op producten in de EU. Dit bureau zou volgens Maij-Weggen ook kunnen aangeven hoe er gehandeld moet worden als er gevaar voor de volksgezondheid dreigt. Het voorstel heeft het niet gehaald. Zie verder: Nieuws 5 juni.
  

Legbatterijen in 2012 in EU verboden Naar boven

Bron: NOS-teletekst 15-06-'99

De Europese ministers van Landbouw bereikten vandaag een akkoord over het verbod van legbatterijen voor kippen. Dit verbod gaat pas vanaf 2012 in. De Nederlandse minister van Landbou Brinkhort vindt het een goed akkoord. Als dit niet bereikt was, had hij zelf een voorstel in Nederland gedaan. Vanaf 2003 krijgen de leghennen al een meer ruimte. Nu hebben ze 450 cm2 en dan moeten ze 550 cm2 (1 A4-tje) krijgen.

De Dierenbescherming wil dat er al veel eerder een verbod gaat gelden voor de legbatterijen.
    

GroenLinks winnaar Europese verkiezingen Naar boven

Bron: redactie Europa site 14-06-'99

GroenLinks is de winnaar geworden van de Europese verkiezingen. Zij stijgen van 1 naar 4 zetels. Het CDA blijft de grootste partij in het Europees Parlement met 9 zetels. PvdA en D66 verliezen flink. PvdA gaat van 8 naar 6 zetels en D66 van 4 naar 2. SGP, RPF en GPV krijgen er 1 ztel bij en komen daarmee op 3. De SP komt voor het eerst met 1 zetel in het Europees Parlement. Meer informatie over de verkiezingen: kijk bij de verkiezingsuitslag.
  

Nederlanders stemmen voor nieuw Europees Parlement Naar boven

Bron: redactie De Europa site 10-06-'99

Vandaag worden in Nederland, Groot-BrittanniŽ en Denemarken voor de vijfde keer Europese verkiezingen gehouden. Er staan elf partijen op de kieslijst. Voor het eerst doet ook de Socialistische Partij (SP) mee aan de verkiezingen. Zij zijn niet zo'n voorstander voor een verenigd Europa, maar willen toch niet wegblijven in het Europees Parlement.

Interessant zijn de verkiezingen dit jaar wel. Het paarse kabinet (PvdA, VVD, D66) heeft net een behoorlijke crisis achter de rug en de volgende is al weer aan de gang (dioxine-crisis). Verwacht wordt dat vooral D66 een behoorlijke klap zal krijgen bij de verkiezingen. Deze partij die eigenlijk niet nodig was om een kabinet te vormen, heeft de laatste jaren alleen nog maar stemmen verloren en wordt toch wel verantwoordelijk gehouden voor de crisis ovr het referendum.

Vanavond zal de verkiezingsuitslag op deze site geplaatst worden. Zondag zal de uitslag van de hele Europese Unie bekend zijn. Voor meer info: EU-verkiezingen en verkiezingsuitslag.
  

EU wil donorconferentie voor Kosovo Naar boven

Bron: NOS-teletekst 9-06-'99

De Europese Commissie bereidt met de Wereldbank een donorconferentie voor Kosovo voor. Dat heeft demissionair De Europese Commissie is afgetreden, maar de commissarissen blijven op hun post tot de nieuwe Commissie is gevormd. eurocommissaris Van den Broek (CDA) bekendgemaakt. De bedoeling hiervan is om geld bij elkaar te brengen voor de 800.000 vluchtelingen die vanuit AlbaniŽ en MacedoniŽ terug naar Kosovo willen.

Zodra de VN-Veiligheidsraad de ontwerpresolutie van de G8 Dit zijn de zeven grootste industrielanden en Rusland. heeft aangenomen zal de conferentie plaatsvinden.
  

Europese verkiezingen begonnen Naar boven

Bron: NOS-teletekst 9-06-'99

Ongeveer 1.500 kiezers op acht eilandjes voor de Ierse Westkust hebben als eerste Europeanen hun stem uit kunnen brengen voor een nieuw Europees Parlement. Zij mogen bij de verkiezingen eerder stemmen dan andere mensen, omdat het er vaak slecht weer is.

Op 10 juni wordt er gestemd in Groot-BrittanniŽ, Denemarken en Nederland. Op 11 juni stemmen de Ieren en op zondag 13 juni stemmen de overige landen van de EU. Dan is ook de uitslag bekend.
  

De Europese Commissie roept BelgiŽ tot de orde Naar boven

Bron: NOS-teletekst 9-06-'99

De Europese Commissie (het dagelijkse bestuur van de EU) wil dat BelgiŽ alle maatregelen uitvoert om de dioxine-crisis tegen te gaan. Er moet ook een tijdelijk verbod komen op melk en vette zuivelproducten als room. BelgiŽ wil niet alles doen wat de EC opdraagt, zodat er nu een meningsverschil is tussen de Europese Commissie en de Belgische regering.

In BelgiŽ zijn wel olie en vetten verboden die uit de containerparken voor veevoer komen. De zuivelsector eist van de regering dat zij zo snel mogelijk een lijst maken van dioxinevrije melkveebedrijven.
  

Nederlander zou Wim Kok kiezen als Euro-commissaris Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 8-06-'99

Premier Kok (PvdA) zou de nieuwe Eurocommissaris worden als Nederlanders iemand rechtstreeks zouden mogen kiezen. Wim Kok wordt spontaan genoemd door 13 procent van de ondervraagden. Dit is de uitslag van een peiling van het bureau Inter/View voor ANP en NOVA.

Daarna volgt VVD'er Bolkestein (10 procent), de CDA'er Van den Broek (is nu demissionair De Europese Commissie is afgetreden, maar de commissarissen blijven op hun post tot de nieuwe Commissie is gevormd. Euro-commissaris) en de VVD'er Wiegel (6 procent). Bij de helft van de ondervraagden schiet geen naam te binnen voor de functie.
  

Maij-Weggen (CDA) wil een Europees Bureau voor Voedselveiligheid Naar boven

Bron: Radio 2 - Vara's Spijkers met Koppen 5-06-'99

De lijsttrekker van het CDA voor de komende verkiezingen wil een Europees Bureau voor Voedselveiligheid. Zo'n bureau kan aangeven hoe gehandeld moet worden als er gevaar voor de volksgezondheid in de EU dreigt. Maij-Weggen vindt het een slechte zaak dat er een interne markt is in de EU, maar geen controle op de kwaliteit van producten. De lidstaten controleren nu allen nog zelf.

Maij-Weggen zei dit vanwege de met dioxine besmette kippen uit BelgiŽ. In Nederland werd gisteren opgeroepen om geen kippen uit de vriezer meer te eten.
 

Finland: euro-11 meer macht geven Naar boven

Bron: De Telegraaf 5-06-'99

Elke maand komen de ministers van FinanciŽn van de EU bij elkaar voor een overleg. Zij worden de euro-11 genoemd. Finland, het land dat vanaf 1 juli a.s. voorzitter zal zijn van de Europese Unie, wil de invloed van deze groep vergroten. Nu komen ze voordat de vergadering van de econ-fin raad De ecofin-raad is de raad van alle ministers van FinanciŽn van de EU, dus met de vier landen die de euro niet invoeren. begint met z'n allen bijeen en wordt er niet echt veel besproken.
   

Buitenlands beleid EU krijgt eigen gezicht Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe / De Telegraaf 4-06-'99

Europa wil politiek en militair in staat zijn tot vredesoperaties, en daarom is een eigen gezicht noodzakelijk. Hierop werd ingehaakt tijdens de Eurotop in Keulen. Er wordt overgegaan tot de vorming van een Europees leger. Dit leger kan los van de NAVO opereren. Volgens Minister van Aartsen (Buitenlandse Zaken) duurt het echter nog wel even voordat dit leger volledig op eigen houtje operaties zoals in Kosovo kan uitvoeren.

Er zijn nog wel een aantal struikelblokken. Neutrale EU-lidstaten zoals Finland, Zweden, Oostenrijk en Ierland moeten meebeslissen en kunnen dus geen neutrale opstelling innemen. NAVO-leden die geen EU-lid zijn (vooral Turkije), moeten bereid zijn om middelen af te staan voor Europese acties, waarbij ze dus ook betrokken zullen willen zijn. Als de EU-top goede voortgang boekt, zal volgend jaar de WEU (West-Europese Unie) verdwijnen. Deze tamelijk zwakke defensie-instelling van Europa zal opgaan in de EU.

Zie voor meer informatie: De EU - beleid van de EU - defensie.
   

Europese Top in Keulen Naar boven

Bron: Redactie Europa site 3-06-'99

Op de Europese Top in Keulen zijn de regeringsleiders en staatshoofden bij elkaar. Ze bespreken hier de ontwikkelingen in JoegoslaviŽ en het vredesverdrag voor Kosovo. Ze wachten op de Finse president Ahtisaari die onderhandelt namens de EU in Belgrado en meer weet over de bereidheid tot vrede van Milosevic.

Op de tweede dag van de Euro Top werd duidelijk dat Solana (Spanje) (nu secretaris-generaal van de NAVO) de nieuwe 'mister Europa' wordt. Dit is de functie voor hoge vertegenwoordiger van de EU. Hij gaat zich bezighouden met het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU. Verder blijkt dat de regeringsleiders het noodzakelijk vinden dat er een gemeenschappelijk defensiebeleid moet komen. De Europese Unie moet zo zelfstandig vredesmissies kunnen uitvoeren. Dit zal het einde betekenen voor de West Europese Unie (WEU).

Nog een belangrijk punt waar de leiders over praten dat is de hervorming van de EU. Als de landen uit Oost-Europa willen toetreden moeten een aantal belangrijke hervormingen worden doorgevoerd.
   

Prognoses voor de komende verkiezingen Naar boven

Bron: NOVA en ANP 2-06-'99

De opkomst voor de komende verkiezingen is dramitisch laag. Als de prognoses tenminste kloppen. Verwacht wordt dat volgende week 28% van de Nederlanders gaat stemmen. De belangrijkste redenen om niet te stemmen zijn:

- geen interesse in politiek 36%;
- geen vertrouwen in de Europese politiek 26%
.

De lage opkomst is waarschijnlijk in het voordeel van het CDA (Europese Volkspartij). De prognoses voor 10 juni:

1. CDA tussen de 25% - 31%
2. PvdA tussen de 20% - 26%
3. VVD  tussen de 18% - 24%
4. GroenLinks tussen de 8% - 11%
5. Christelijke partijen tussen de 7% - 10%
6. D66 tussen de 4% - 7%

Grootste verliezer is volgens deze peiling D66, die heel laag scoort.
      

EC: vernietig alle dioxine-kippen Naar boven

Bron: NOS-teletekst 2-06-'99

De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Europese Unie opgedragen de besmette producten uit de handel te nemen en te vernietigen. Het gaat om kippen, eieren, mayonaise en deegwaren. Het verkoopverbod gaat waarschijnlijk vannacht al in. In Nederland zijn waarschijnlijk niet veel producten besmet geraakt.

In Nederland zijn er inmiddels al vragen door de Tweede Kamer gesteld aan de staatssecretaris van Landbouw, mevrouw Faber. Zij zou eind april al informatie hebben gekregen van BelgiŽ, maar niet meteen maatregelen hebben genomen. In BelgiŽ hebben al twee ministers ontslag genomen door het besmette voer. De besmetting vond plaats tussen 15 januari en 1 juni. Er wordt ook gekeken naar mogelijk besmette varkens die ook dit voer hebben gehad.

Eurocommissaris is woedend op BelgiŽ
Demissionair De commissaris heeft al ontslag genomen, maar maakt nog belangrijk werk af. commissaris Fischler is boos op de Belgische autoriteiten. Hij vindt dat BelgiŽ "onaanvaardbaar" heeft gehandeld. De Europese Commissie is pas op 27 mei op de hoogte gebracht van de vervuiling van het veevoer met dioxine. Fischler overweegt welke stappen de EC moet nemen tegen BelgiŽ. Het kan zijn dat er een procedure tegen het land wordt aangespannen bij het Europees Hof van Justitie.
  

EC: in hele Europese Unie besmette waar weren Naar boven

Bron: NOS-teletekst 1-06-'99

De Europese Commissie (het dagelijkse bestuur van de EU) eist dat producten die mogelijk besmet zijn met dioxines uit de handel worden gehaald. Het gaat dan om kippen, eieren en afgeleide producten van dit product. De EC wil dat in de hele Europese Unie besmette producten worden geweerd.

Deze week wordt bekeken of er een exportverbod voor BelgiŽ zal komen. Dit verbod is voor Belgische kippen en eieren. Op dit moment geldt er wel al een verbod voor 400 Belgische bedrijven. Verschillende landen van de Europese Unie hebben zelf al een verbod op deze Belgische producten. Vorige week bleek dat zo'n 350 kippenfarms in BelgiŽ de kippen zou hebben gevoerd met het kankerverwekkende dioxine.