Nieuws juli 1999 Terug naar
Nieuwsoverzicht
     
Hieronder kun je klikken op enkele nieuwsberichten die in deze maand over de Europese Unie verschenen zijn.

Juli 1999

20-07-'99 Nicole Fontaine nieuwe voorzitter Europees Parlement
15-07-'99 Overeenkomst tussen EVP en ELDR
09-07-'99 Bolkestein Commissaris voor de Interne markt
01-07-'99 Eurocommissaris Bangemann op non-actief
01-07-'99 Euro op diepterecord


Juli 1999


Nicole Fontaine nieuwe voorzitter Europees Parlement Naar boven

Bron: redactie de Europa site 20 juli '99

De Franse christen-democrate Nicole Fontaine (57) is gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Het Europees Parlement kwam vandaag in zijn nieuwe samenstelling bijeen. Met 306 stemmen van de in totaal 626 is zij de nieuwe parlementsvoorzitter. De socialistische kandidaat kreeg maar 200 stemmen. Nicole Fontaine is lid van de Europese Volkspartij (EVP). De vorige voorzitter was Josť MarŪa Gil-Robles.

Na 2,5 jaar zal de liberaal Pat Cox het voorzitterschap overnemen. Dit is een afspraak die de EVP en de ELDR vorige week met elkaar maakten. Met de verkiezing van Fontaine willen beide partijen een tegenwicht bieden tegen de linkse regeringen in de meeste lidstaten. Zie nieuws 15 juli.

De PvdA-er Van den Berg verweet de VVD en D66 oppositie te voeren tegen de eigen regering in Nederland. De VVD en D66 maken beide deel uit van de ELDR. Zij stemden voor Nicole Fontaine net als de kleine christelijke partijen. De partijen vinden de uitlatingen van Van den Berg totaal niet gepast.
Overigens is Jan Kees Wiebenga (VVD) gekozen tot een van de veertien vice-voorzitters.

  

Overeenkomst tussen EVP en ELDR Naar boven

Bron: redactie de Europa site 15 juli '99

De Europese Volkspartij (EVP) en de Europese Democratische en Liberale Partij (ELDR) hebben op donderdag 15 juli bekendgemaakt dat zij een afspraak hebben gemaakt over het vooritterschap van het Europees Parlement. Voor de komende vijf jaar zal er weer een nieuwe voorzitter moeten komen. De afspraak houdt in dat de ELDR zal stemmen voor de kandidaat van de EVP, dat is Nicole Fontaine, en dat de EVP zal stemmen voor de kandidaat van de ELDR, dat is dhr. Pat Cox. Mevrouw Fontaine zal na 2,5 jaar het voorzitterschap overdragen aan dhr. Cox.

Naast deze afspraak zullen beide partijen zich inzetten voor een statuut voor de parlementsleden. In dit statuut moeten zaken als het gelijke salaris geregeld zijn. De partijen benadrukken dat het gaat om een eenmalige overeenkomst en niet om een definitieve samenwerking van de partijen.

Het Europees Parlement moet binnenkort stemmen op de kandidaat-voorzitters. Elke kandidaat heeft 340 stemmen nodig om gekozen te worden. De socialistische partij (PES) wil ook een kandidaat naar voren schuiven, maar de EVP vindt dat zij het recht heeft om dat als eerste te doen. De Europese Volkspartij heeft de verkiezingen van afgelopen juni ruim gewonnen van de PES.
   

Bolkestein Commissaris voor de Interne markt Naar boven

Bron: BRT-1 Teletekst 9 juli '99

VVD Tweede-Kamerlid Frits Bolkestein wordt vanaf eind september dit jaar de nieuwe Europees Commissaris voor de Interne markt, belastingen, douane en financiŽle diensten. Dat heeft de nieuwe voorzitter Prodi vanmiddag bekendgemaakt. In september moet het Europees Parlement de kandidaten nog goedkeuren, voordat ze aan het werk kunnen. Hier volgt een lijst met alle nieuwe Commissarissen en daarachter de posten:

R. Prodi (ItaliŽ) Voorzitter
N. Kinnock (Groot- BrittanniŽ) vice-voorzitter en administratieve hervormingen
L. de Palacio (Spanje) vice-voorzitter en betrekkingen met EP, transport en energie
C. Patten (Groot-BittanniŽ) Externe betrekkingen
P. Lamy (Frankrijk) Buitenlandse handel
M. Barnier (Frankrijk) Regionaal beleid
G. Verheugen (Duitsland) Uitbreiding unie
M. Schreyder (Duitsland) Begroting
P. Solbes (Spanje) Economische en monetaire aangelegenheden
M. Moti (ItaliŽ) Concurrentiebeleid
F. Fischler (Oostenrijk) Landbouw en visserij
P. Busquin (BelgiŽ) Wetenschappelijk onderzoek
F. Bolkestein (Nederland) Interne markt
P. Nielson (Denemarken) Ontwikkelings- en humanitaire hulp
E. Liikanen (Finland) Bedrijven en informatie
A. Victorino (Portugal) Gerecht en interne aangelegenheden
A. Diamantopoulou (Griekenland) Werkgelgenheid en sociale zaken
M. Wallstrom (Zweden) Leefmilieu
D. Byrne (Ierland) Volksgezondheid en bescherming van de consument
V. Reiding (Luxemburg) Onderwijs en cultuur

    

Eurocommissaris Bangemann op non-actief Naar boven

Bron: NOS-journaal 1 juli '99

De Europese Commissaris Bangemann is door demissionair Santer en Bangemann hebben al ontslag genomen, maar werken door tot dat de nieuwe Europese Commissie er is. voorzitter Santer (Lux) op non-actief gesteld. Bangemann wilde een andere baan aannemen bij een telecombedrijf. In plaats van een andere baan, moet hij nu wachten tot de 15 lidstaten van de Europese Unie hierover een beslissing hebben genomen.
  

Euro op diepterecord Naar boven

Bron: NOS-teletekst 1 juli '99

De koers van de euro is door de gesprekken over de rente in de Verenigde Staten sterk gedaald. De euro staat nu ten opzichte van de dollar op 1,0219. Dit is de laagste stand vanaf de introductie van de euro.