Nieuws februari 1999 (1) Terug naar
Nieuwsoverzicht
     
Hieronder kun je klikken op de verschillende nieuwsberichten die de afgelopen tijd (begin februari 1999) over de Europese Unie verschenen zijn. Het tweede gedeelte van februari staat op een aparte pagina: februari '99 - 2.

Op sommige berichten kun je niet klikken. Die geven alleen aan wat er op die dag voor nieuws was over de Europese Unie.

Februari 1999

17-02-'99 EU doet inval bij banken 'om afspraken over euro'
13-02-'99 EU gaat strijd tegen handel in mensen opvoeren
13-02-'99 Directielid ECB onder vuur wegens torenhoog salaris
13-02-'99 EU-ministers moeten 'Kosovo' vlottrekken
13-02-'99 Frankrijk ageert tegen zelfstandig beleid ECB
12-02-'99 EP wil geen vrachtverkeer op zondagen
12-02-'99 Sterkere hoop op verlaging EU-afdracht
12-02-'99 Recordaantal Britten voor euro
12-02-'99 Bonn zoekt uitweg asielprobleem EU
10-02-'99 "Zelf schuldig aan mislopen EU-steun asielprojecten"
10-02-'99 Londen rijkste gebied binnen EU
10-02-'99 Euro dwingt banken tot inkrimpen van personeel
10-02-'99 ItaliŽ laat 250.000 illegalen toe
10-02-'99 Eerste valse euro's
10-02-'99 Comitť van Wijzen rijkelijk beloond
10-02-'99 Spanje en Nederland bereid tot compromis over EU-geld
10-02-'99 'Duale fase euro kan flink korter'
09-02-'99 Lot Cresson lijkt bezegeld
09-02-'99 Duitsland wil snel Europees veiligheidsbeleid
09-02-'99 Boeren EU jaarlijks 3 procent minder
08-02-'99 De Graaf: Hulp heel Europa bij probleem asielzoekers nodig
08-02-'99 Euro-herexamen na massale fraude
08-02-'99 Fiscus moet euro-afronding nog leren
08-02-'99 Problemen over eurolid G-7
08-02-'99 Miljarden zoek door euro
06-02-'99 EC: tarieven banken vreemd geld te hoog
06-02-'99 Brussel: Mes in bankkosten
05-02-'99 EIB wil ook na 2000 risicokapitaal uitdelen
05-02-'99 ECB laat tarieven in eurozone ongemoeid
05-02-'99 Luchtvaartverdrag voorlopig niet aan rechter voorgelegd
05-02-'99 Beatrix blijft op euro
05-02-'99 Van Aartsen wil Polen snel in EU
04-02-'99 EU berispt ItaliŽ
04-02-'99 Brussel: overheid gaf Friese fabriek HP te veel steun
04-02-'99 Brussel onderzoekt staatssteun Fiat
03-02-'99 Van den Broek kandidaat topbaan EU
03-02-'99 Brussel claimt f41 miljoen van ministerie Landbouw
02-02-'99 Nederland krijgt schijntje uit EU-pot asielzoekers


Februari 1999 (1)


EU doet inval bij banken om 'afspraken over euro' Naar boven

Bron: Trouw 17-02-’99

Gisteren hebben inspecteurs van de Europese Commissie invallen gedaan bij acht banken in vier eurolanden. De banken worden ervan verdacht dat zij in het geheim afspraken maken over de bankkosten. Zij willen die volgens de EC hoog houden. De Europese Commissie is bang dat klanten hierdoor weinig voordeel hebben door de invoering van de euro. De inspecteurs van de commissie deden invallen in Duitsland, Frankrijk, Spanje en ItaliŽ.

Trouw meldt verder dat Europees commissaris Van Miert (concurrentiebeleid) aanwijzingen had dat er afspraken gemaakt zijn over de kosten voor internationale betalingen en het wisselen van geld. In die landen is het vermoeden het sterkst. In alle landen worden banken van het maken van deze afspraken verdacht, maar die hebben een brief van Van Miert ontvangen. Daarin staat dat de banken snel duidelijkheid moeten geven over de kosten. In Nederland onderzoekt Van Miert wel waarom men met eurocheques niet in euro’s kan betalen. Nederlandse banken accepteren ook niet dat je met een creditcard al in euro’s betaalt.
  

EU gaat strijd tegen handel in mensen opvoeren Naar boven

Bron: Reformatorisch Dagblad 13-02-’99

De ministers van Justitie van de Europese Unie stemden gisteren in met een samenwerking tussen de verschillende landen op het gebied van mensenhandel en geweld tegen vrouwen. Ongeveer een half miljoen vrouwen in Europa zijn elk jaar het slachtoffer van mensenhandel. Eurocommissaris Gradin (Justitie) riep de lidstaten op deze vorm van criminaliteit strenger te bestraffen.

Gradin pleit verder voor een uitbreiding van het Europese programma voor samenwerking tussen maatschappelijke instellingen van de lidstaten. In maart start er een grote campagne in Europa tegen geweld en uitbuiting van vrouwen.
  

Directielid ECB onder vuur wegens torenhoog salaris Naar boven

Bron: De Telegraaf 13-02-’99

Een Fins directielid van de Europese Centrale Bank, Sirkka Hšmšlainen, heeft veel kritiek in eigen land gekregen op haar maandsalaris. Zij verdient nu 37.000 gulden per maand en daar komt ook nog eens haar pensioenuitkering van f 22.200 per maand. Dit is de uitkering die zij krijgt van de Centrale Bank in Finland waar zij eerst werkte. Het gemiddelde pensioen voor een Fin ligt op 1.900 gulden per maand, alleen is zij nog geen 65 jaar. Vroeger gaf zij nog openlijk aan dat zij fel tegen loonsverhogingen en wilde zij de pensioenuitkering verlagen.
  

EU-ministers moeten ‘Kosovo’ vlottrekken Naar boven

Bron: De Telegraaf 13-02-’99

In Parijs komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bijeen voor overleg over Kosovo. De ministers moeten bespreken hoe de vredesbesprekingen tussen de Serven en de Albanese Kosovaren tot een goed einde kunnen komen. Verder moet bepaald worden hoe lang dit nog mag gaan duren voordat er eventueel wordt ingegrepen. Minister Albright van de Verenigde Staten komt ook naar Parijs voor dit overleg.

Een Contactgroep onderhandelt met de twee partijen over een akkoord. De ServiŽrs willen het akkoord niet tekenen als de Albanese Kosovaren weigeren de tien principes te ondertekenen. Mocht de NAVO ingrijpen om de ServiŽrs te dwingen een akkoord te sluiten met de Kosovaren dan verwacht de Sevische president Milutinovic een tweede Vietnam.
   

Frankrijk ageert tegen zelfstandig beleid ECB Naar boven

Bron: De Telegraaf 13-02-’99

De Franse minister van FinanciŽn Strauss Kahn waarschuwde gisteren de Europese Centrale Bank dat zij geen ander beleid moeten gaan voeren dan de regeringen in de EU willen. Dit is een oude strijd tussen de regeringen in de EU en de ECB over wie rentemaatregelen mag nemen. De financiŽle wereld houdt er rekening mee dat de rente in de EU verlaagd zal gaan worden. Dit is goed voor de werkgelegenheid, maar de positie van de euro t.o.v. de dollar komt hiermee onder druk te staan. De euro is de laatste weken al erg gedaald t.o.v. de dollar omdat de economie in de Verenigde Staten sneller groeit dan in de Europese Unie.
  

EP wil geen vrachtverkeer op zondagen Naar boven

Bron: Reformatorisch Dagblad 12-02-’99

EuroparlementariŽr Van Dam (SGP/GPV/RPF) heeft in de commissie vervoer zijn standpunt over 'vrachtverkeer op zondag' gegeven. Een meerderheid van deze commissie van het Europees Parlement is voor zijn voorstel. Deze meerderheid heeft vooral sociale motieven gegeven voor dit voorstel. Van Dam wijst erop dat het vervoer versnelt dient te worden, maar dat dit niet ten koste moet gaan van de rustdag. Hij wil niet dat nog een beroepsgroep op zondag moet gaan werken.
  

Sterkere hoop op verlaging EU-afdracht Naar boven

Bron: Reformatorisch Dagblad 12-02-’99

Als belangrijkste bezuiniging van het kabinet staat in het regeerakkoord dat Nederland per jaar 1,3 miljoen gulden minder wil gaan betalen voor Europa. In regeringskringen groeit de verwachting dat dit er eindelijk aan zit te komen. Enkele weken geleden leek dit nog niet bespreekbaar. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Bondskanselier van Duitsland, SchrŲder, werkt aan een voorstel voor een eerlijkere verdeling van de EU-uitgaven en inkomsten. Eind maart moet dit op de Europese top in Berlijn besproken worden.
  

Recordaantal Britten voor euro Naar boven

Bron: Algemeen Dagblad 12-02-’99

In een opiniepeiling van de Britse krant The Guardian blijkt dat op dit moment 36 procent van de Britten voor toetreding tot de EMU is (een land dat lid is van deze Unie krijgt daarmee ook de euro als betaalmiddel). Dit percentage is nog niet eerder zo hoog geweest. Eind 1998 was het percentage nog 29. Toch is het percentage tegenstanders van de euro nog steeds 52.
     

Bonn zoekt uitweg asielprobleem EU Naar boven

Bron: De Telegraaf 12-02’99

De voorzitter van de Europese Unie, Duitsland, heeft gisteren een plan openbaar gemaakt voor een betere verdeling van de asielzoekers over heel Europa. De afgelopen vijf jaar heeft nog geen enkel lidstaat een voorstel kunnen doen dat voor elke lidstaat aanvaardbaar was. Het gaat dan ook meer om een vrijwillig voorstel om per land een bepaalde hoeveelheid vluchtelingen op te nemen. Landen die minder mensen opvangen moeten ook wat bijdragen aan de totale kosten. Spanje en Groot-BrittanniŽ waren fel tegen dit voorstel. In deze landen worden, in vergelijking met Nederland, zeer weinig mensen opgevangen.

Nederland is voor veel vluchtelingen een mooi land met hele goede sociale voorzieningen. Maar door de grote hoeveelheid vluchtelingen de afgelopen tijd hebben we geen ruimte meer om deze mensen op te vangen. Staatssecretaris Cohen denkt niet dat dit een goed voorstel is. Als er maar weinig landen zich aanmelden dan ontstaat er nog een ongelijke verdeling. Hij wil graag een minimum opvangplaatsen voor alle vijftien lidstaten.

De Duitse minister beloofde in mei met meer concrete voorstellen te komen. In de tweede helft van dit jaar zal er een aparte Europese top zijn met alle regeringsleiders over het asielprobleem. Dan is Finland voorzitter van de EU.
  

"Zelf schuldig aan mislopen EU-steun asielprojecten" Naar boven

Bron: Reformatorisch Dagblad 10-02-'99

Door slordigheid van onder andere het Ministerie van Justitie heeft Nederland flink wat geld misgelopen voor asielzoekersprojecten. De Europese Commissie had 37 miljoen te besteden. Nederland had zeven projecten ingediend waarvoor subsidie werd gevraagd. Omdat men voor sommige projecten volledige financiering vroeg (80% is maximum voor subsidie) en omdat sommige van slechte argumenten waren voorzien, werd er maar ťťn project goedgekeurd voor subsidie. Volgens Staatssecretaris Cohen zal het niet weer gebeuren. Nederland vangt samen met Duitsland de meeste asielzoekers op in Europa.
  

Londen rijkste gebied binnen EU Naar boven

Bron: Reformatorisch Dagblad 10-02-'99

Londen is het rijkste gebied in de Europese Unie. Voorheen was de eerste plaats voor Hamburg. Ook Nederland scoort boven het Europees gemiddelde. Dit komt vooral door Noord-Holland en Utrecht. Friesland, Drenthe, Flevoland, Limburg, Gelderland en Overijssel liggen onder het gemiddelde.

Deze gegevens over het bbp (bruto binnenlands product) komen van het Europees bureau voor de statistiek. De cijfers zijn belangrijk om te bepalen of de provincies in aanmerking komen voor Europese structuurfondsen.
  

Euro dwingt banken tot inkrimpen van personeel Naar boven

Bron: De Telegraaf 10-02-’99

De Europese banken hebben teveel bijkantoren en te veel personeel in vergelijking met Amerikaanse banken. Het Europese bankwezen zal door de komst van de euro gedwongen worden meer te concurreren, met als gevolg minder bijkantoren en personeel.
   

ItaliŽ laat 250.000 illegalen toe Naar boven

Bron: NRC Handelsblad 10-02-’99

Het centrum-linkse kabinet in ItaliŽ heeft besloten verblijfsvergunningen te verlenen aan ongeveer 250.000 illegalen. Dit is acht keer zoveel dan wat eigenlijk de bedoeling was. De rechtse oppositie vreest dat er op deze manier een stuk meer economische vluchtelingen aan gaan kloppen voor een vergunning.

ItaliŽ heeft in 1986, 1990 en 1995-1996 soortgelijke maatregelen genomen. Volgens de oppositie zullen de nieuwe maatregelen illegale immigratie alleen maar aanmoedigen, omdat mensen gaan rekenen op nieuwe verblijfsvergunningen. De Minister van Binnenlandse Zaken, Rosa Russo Jervolini ontkent dit. Volgens haar gaat het kabinet vanaf nu een harde lijn volgen. Iedereen die niet voldoet aan de strenge voorwaarden, zal het land worden uitgezet.
  

Eerste valse euro's Naar boven

Bron: De Telegraaf 10-02-’99

In ItaliŽ zijn de eerste valse euro-bankbiljetten ontdekt. Sommige Italianen accepteerden de nagemaakte biljetten, omdat ze dachten dat de euro al een geldig betaalmiddel was, De chartale euro is, in tegenstelling tot de girale, pas in 2002 wettig betaalmiddel. De Italianen kwamen erachter toen ze ermee probeerden te betalen in de winkel.

Volgens de politie is de maffia al bezig met het drukken van valse eurobiljetten, waarbij ze gebruik maken van de afbeeldingen op internet.
  

Comitť van Wijzen rijkelijk beloond Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 10-02-’99

Tot 15 maart 1999 hebben vijf mensen, Wijzen genoemd, de tijd om de mogelijke fraude binnen de Europese Commissie te onderzoeken. Zij vormen een Comitť van Wijzen. De leden zouden hiervoor flink betaald worden. Hun salaris plus onkostenvergoeding bedraagt omgerekend 44.000 gulden per maand, aldus de Rijn en Gouwe.

Verschillende europarlementariŽrs hebben al te kennen gegeven dat dit een veel te hoge vergoeding is. Twee Vlaamse leden, Aelvoet (Groenen-fractie) en Maes (fractie Volksunie) zijn bang dat deze hoge vergoeding de geloofwaardigheid van het Comitť niet ten goede komt.
  

Spanje en Nederland bereid tot compromis over EU-geld Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 10-02-’99

Spanje en Nederland zijn bereid tot compromissen over de financiering van de Europese Unie in de toekomst. Gisteren hadden minister Van Aartsen en staatssecretaris Benschop (Buitenlandse Zaken) een gesprek met de Spaanse minister Abel Matutes.

Tegengestelde belangen
Nederland en Spanje hebben tegengestelde belangen als het gaat om de financiering van de EU. Nederland wil minder subsidie geven aan de zuidelijke lidstaten, waaronder Spanje. Spanje wil niet minder subsidie ontvangen uit Brussel. De beide ministers hebben gisteren marges aangegeven en willen hiervoor overeenstemming bereiken.

In maart wil Duitsland bij de top (Duitsland is nu voorzitter van de Europese Unie) tot een besluit komen.
  

'Duale fase euro kan flink korter' Naar boven

Bron: Rijn en Gouwe 10-02-’99

Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro denkt dat het mogelijk is dat de duale fase (in deze fase kan je zowel met de euro als de gulden betalen) een stuk korter kan. Nu staat deze fase die in januari 2002 ingaat nog op maximaal 4 weken. Het Nationaal Forum zegt wel dat het nodig is dat alle partijen met elkaar samenwerken.
  

Lot Cresson lijkt bezegeld Naar boven

Bron: De Telegraaf 9-02-’99

Voor Edith Cresson, Europees Commissaris belast met Onderwijs, lijkt het einde van deze baan voorbij. Jacques Santer, voorzitter van de Europese Commissie, zou tegen ingewijden in Brussel gezegd hebben grote druk op Cresson te zullen uitoefenen om op te stappen. Santer schijnt hierin gesteund te worden door de belangrijkste eurocommissarissen. Dat schrijft de Telegraaf. Naast Cresson wordt ook commissaris Marin (Ontwikkelingshulp) verdacht van fraude. De positie van Marin staat minder ter discussie dan die van Cresson.

Uiterlijk 15 maart doet het Comitť van Wijzen verslag van het onderzoek naar de mogelijke fraude binnen de Europese Commissie (zie ook Comitť van Wijzen rijkelijk beloond).
  

Duitsland wil snel Europees veiligheidsbeleid Naar boven

Bron: NRC Handelsblad 9-02-’99 (MichŤle de Waard)

De Duitse bondskanselier Schroder heeft op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in Munchen een vastberaden gezicht getoond, zo meldt het NRC. Een politiek en militair verenigd Europa en de NAVO kan rekenen op Duitsland, ook met het oog op de situatie in de Balkan.

De inzet van Duitse soldaten is vanwege de tweede wereldoorlog lange tijd een gevoelig thema geweest. Schroder verklaarde dat Duitsland nu bereid is om als ‘normale’ partner verantwoordelijkheid te dragen. Vanzelfsprekend doet Duitsland nu mee aan vredesmissies, in uitzonderingsgevallen ook buiten NAVO-gebied.

Schroder vindt dat naast een politiek Europa een Europees veiligheidsbeleid (defensie) noodzakelijk is. Diverse politici gaven aan dat zo’n beleid er zeker komt, uiteraard in nauwe samenwerking met de NAVO.

Schroder stelde voor om de functie van secretaris-generaal, die eind 1999 vacant is, samen te voegen met een nieuw te benoemen Monsieur Pesc. Monsieur Pesc wordt de hoogste vertegenwoordiger van de EU voor het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid. Deze persoon moet nauw samenwerken met de voorzitter van de Europese Commissie. Schroder hoopt dat deze persoon nog voor de zomer, tijdens het EU-voorzitterschap van Duitsland, benoemd wordt.
    

Boeren EU jaarlijks 3 procent achteruit Naar boven

Bron: Algemeen Dagblad 9-02-’99 (Frans Boogaard)

Een ruime meerderheid van alle 15 lidstaten is het eens met een jaarlijkse achteruitgang voor boeren binnen de EU. De komende zeven jaar kan een boer er per jaar 3 tot 4 procent op achteruitgaan. Deze bezuiniging is volgens velen nodig om de uitgaven voor de totale Europese Unie te doen verminderen. De Europese organisatie voor boeren, de COPA, reageerde woedend op de voorstellen.

De EU-ministers van FinanciŽn zien dit als enige oplossing om de kosten voor de uitbreiding te kunnen betalen. De ministers willen de uitgaven voor de komende zeven jaar op 40,5 miljard euro houden. Dit bedrag wordt nu ook al ieder jaar uitgegeven aan landbouw. De COPA zegt dat de extra kosten voor hervorming van de landbouw voor rekening van de boer komen. De boeren krijgen nauwelijks geld om de prijsdalingen van zuivel, graan en rundvlees te compenseren.

ItaliŽ krijgt voorlopig gelijk
De Europese Commissie gaf vorige week aan dat ItaliŽ een veel de hoge economische groei verwacht. Daarmee kan de euro onder druk komen te staan als blijkt dat ItaliŽ meer moet gaan betalen om de lagere groei te compenseren. De Italiaanse minister van FinanciŽn beloofde gisteren bij de Ecofinraad Maandelijkse vergadering van de Europese ministers van FinanciŽn. dat ItaliŽ extra zal gaan bezuinigen als de groei tegenvalt.
  

De Graaf: Hulp heel Europa bij probleem asielzoekers nodig Naar boven

Bron: De Telegraaf 8-02-'99

D66-fractieleider Thom de Graaf wil dat het Nederlandse kabinet alle besluiten in Brussel blokkeert (veto) als niet alle landen van de Europese Unie de problemen van de grote instroom asielzoekers dragen. De Graaf wil dat er in de EU een oplossing komt voor het asielzoekersprobleem. Hij wil een betere verdeling van asielzoekers over Europa, en hij wil dat ieder land daar in verhouding even veel voor betaalt.

Ander nieuws: Lousewies van der Laan (ex-woordvoerster van Hans van den Broek) is door het D66-congres verkozen tot lijsttrekker van D66 in Europa.
  

Euro-herexamen na massale fraude Naar boven

Bron: Het Parool 8-02-’99 (Remco de Jong)

In september 1998 deden 30.000 mensen examen voor een baan bij de Europese Commissie. Dit examen werd toen geannuleerd toen bleek dat er veel fraude gepleegd was. Afgelopen zaterdag hebben deze mensen herexamen gedaan, maar met strenge maatregelen vooraf. De zalen werden afgesloten, er was streng toezicht op de plaspauzes en er was een verbod op gsm-toestellen. Het kost de Europese Commissie zo’n twee miljoen gulden voor het opnieuw afnemen van het examen.

Nieuwe maatregelen
De Commissie heeft strenge maatregelen genomen om fraude tijdens dit herexamen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo mocht niemand eigen schrijfspullen of een rekenmachine meenemen. De kandidaten mochten geen extra kledingstukken mee naar binnen nemen. Vrouwen mochten wel een handtas meenemen. Verder werd het aantal mensen dat toezicht moest houden verdubbeld. In september ‘98 bleek dat veel mensen op de gang met elkaar overlegde (30% hiervan was van Italiaanse afkomst).
   

Fiscus moet euro-afronding nog leren Naar boven

Bron: Het Parool 8-02-’99 (Marc Laan)

Het Parool ontving een brief van een lezer die van de fiscus f 28 gulden of 12 euro terug zou ontvangen. Enig narekenen leverde de lezer op dat hij 12,71 euro zou moeten ontvangen. De fiscus legde uit dat er altijd wordt afgerond, en wel ten gunste van de belastingbetaler. De lezer zou dus eigenlijk 13 euro moeten ontvangen. ‘Een fout van de computer’, zo stelt de belastingdienst, ‘wij zijn blij dit te horen, zodat we het kunnen herstellen’.

Voor de lezer zal het weinig uitmaken. Hij kan nog niet kiezen of hij in guldens of euro’s uitbetaalt wordt. Volgens de belastingdienst is dat slechts ‘comfort-informatie, om onze klanten alvast te laten wennen aan de euro’.
  

Problemen over eurolid in G-7 Naar boven

Bron: NRC Handelsblad 9-02-’99 (MichŤle de Waard)

De Duitse bondskanselier Schroder heeft op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in Munchen een vastberaden gezicht getoond, zo meldt het NRC. Een politiek en militair verenigd Europa en de NAVO kan rekenen op Duitsland, ook met het oog op de situatie in de Balkan.

De inzet van Duitse soldaten is vanwege de tweede wereldoorlog lange tijd een gevoelig thema geweest. Schroder verklaarde dat Duitsland nu bereid is om als ‘normale’ partner verantwoordelijkheid te dragen. Vanzelfsprekend doet Duitsland nu mee aan vredesmissies, in uitzonderingsgevallen ook buiten NAVO-gebied.

Schroder vindt dat naast een politiek Europa een Europees veiligheidsbeleid (defensie) noodzakelijk is. Diverse politici gaven aan dat zo’n beleid er zeker komt, uiteraard in nauwe samenwerking met de NAVO.

Schroder stelde voor om de functie van secretaris-generaal, die eind 1999 vacant is, samen te voegen met een nieuw te benoemen Monsieur Pesc. Monsieur Pesc wordt de hoogste vertegenwoordiger van de EU voor het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid. Deze persoon moet nauw samenwerken met de voorzitter van de Europese Commissie. Schroder hoopt dat deze persoon nog voor de zomer, tijdens het EU-voorzitterschap van Duitsland, benoemd wordt.
  

Miljarden zoek door euro Naar boven

Bron: Het Parool 8-02-’99

Bij grote banken zijn miljarden guldens transacties zoekgeraakt. In januari zijn alle banken overgegaan op andere computersystemen vanwege de euro. De grote banken, ABN Amro, ING en de Rabobank moeten de verschillen die ontstaan zijn, handmatig wegwerken. Het probleem doet zich alleen voor bij betalingen tussen banken. Dit meldt het Parool.
  

Brussel: Mes in bankkosten Naar boven

Bron: Algemeen Dagblad, Frans Boogaard  6-02-'99

De Europese Commissie wil dat de banken van de landen die de euro ingevoerd hebben lagere tarieven berekent voor het omwisselen van geld en het pinnen. De Commissie wil uiterlijk 31 maart weten welke kosten zij in rekening brengen voor wisseltransacties, stortingen en geldopnames. Verschillende banken in Nederland vragen nu vier tot vijf gulden per opname in het buitenland (met pinpas).

De Commissie wil daarmee twee doelen bereiken. Er moet meer concurrentie komen en daarmee moeten de transactiekosten naar beneden. Het andere doel is dat consumenten het vertrouwen in de euro blijven behouden. De Europese Commissie eist nu van alle banken dat zij een voledig overzicht geven van de transactiekosten voor en na de invoering van de euro. In Ierland drukte de banken deze kostenoverzichten af in advertenties in kranten. Dit is volgens de Commissie een voorbeeld voor de andere landen.
  

EIB wil ook na 2000 risicokapitaal uitdelen Naar boven

Bron: Reformatisch Dagblad 5-02-'99

De Europese Investeringsbank wil ook in de toekomst risicokapitaal gaan verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen. De EIB rekent erop dat de ministers van FinanciŽn van de Europese Unie ook na 2000 de Investeringsbank toestaan om deze vorm van bedrijfsfinanciering voort te zetten. Op dit moment is het verstrekken van risicokapitaal van tijdelijke aard.

In juni 1997 besloten de regeringsleiders van de EU (de top) om 1 miljard euro uit te trekken voor het risicokapitaal. Het gaat hier dus om het toekennen van risicodragende leningen aan bedrijven. Het doel van deze regeling is het stimuleren van de werkgelegenheid. De voorzitter van de EIB, sir Brian Unwin, zegt dat het verstrekken van dit kapitaal op dit moment slechts in vier landen goed werkt. Dat zijn Duitsland, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en Nederland. De komende jaren wordt geprobeerd om ook andere landen mee te laten profiteren van deze regeling.
   

ECB laat tarieven in eurozone ongemoeid Naar boven

Bron: Reformatorisch Dagblad 5-02-'99

De Europese Centrale Bank heeft besloten geen wijzigingen aan te brengen in het te voeren beleid met betrekking tot het verhogen of verlagen van de rente. Dit standpunt kwam naar voren in de vergadering van de directie van de ECB met de Centrale Banken van de lidstaten die de euro ingevoerd hebben. De president van de Europese Centrale Bank, dhr. Duisenberg, ziet wel de risico's in om het beleid te handhaven, maar hij vindt het niet nodig om op dit moment het beleid te wijzigen.
  

Luchtvaartverdrag voorlopig niet aan rechter voorgelegd Naar boven

Bron: Reformatorisch Dagblad 5-02-’99 (redactie economie)

Het luchtvaartverdrag dat Nederland en de Verenigde Staten met elkaar hebben gesloten zal de Europese Commissie voorlopig niet aan de rechter voorleggen. Er wordt wel een onderzoek ingesteld of het verdrag niet in strijd is met de Europese regelgeving.

Het verdrag dat de landen hebben gesloten kan in strijd zijn met de interne markt binnen de EU. Afspraken over het vliegverkeer moeten door de EU gemaakt worden en voor alle lidstaten gelden en niet voor ťťn land. De interne markt begon op 1 januari 1993. Nederland sloot het verdrag in het najaar van 1992. Juristen vragen zich af of de Nederlandse overheid dit vlak voor het begin van de interne markt wel kon maken.

Acht andere lidstaten zijn voor deze overtreding (interne markt) voor het Europese Hof van Justitie gedaagd.
  

Van Aartsen wil Polen snel in EU Naar boven

Bron: Trouw 5-02-’99

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken vindt dat een aantal landen uit Oost en Centraal Europa in 2003 al lid kan worden van de EU. Hij zei in Warschau tegen zijn collega dat 2003 ‘een geloofwaardige datum is’. Van Aartsen wijkt hiermee af van het eerdere beleid van Nederland om nog geen datum te noemen. Duitsland weigert voorlopig om een datum te noemen en veel mensen beweren dat de landen pas rond 2004 of zelfs 2006 klaar zijn om toe te treden.

De onderhandelingen over de uitbreiding, vastgelegd in Agenda 2000, gaan nu over de volgende landen: Polen, TsjechiŽ, Hongarije, Estland, SloveniŽ en Cyprus. Nog eens zeven andere landen zitten in de voorbereidingsfase, de tweede groep. Volgens de president van Cyprus is het goed als het land pas in 2006 zal toetreden. De Europese Unie heeft dan de tijd om de instellingen te hervormen (orde op zaken te stellen).
  

EU berispt ItaliŽ Naar boven

Bron: Trouw 4-02-’99

ItaliŽ is de eerste lidstaat van de Europese Unie waarbij de Europese Commissie het financiŽle beleid niet goedgekeurd. Het overheidstekort dreigt te veel op te lopen. Volgens de Europese Commissie zijn de Italianen veel te optimistisch. Portugal doet het ook niet goed, maar dit beleid wordt wel goedgekeurd.

De Europese Commissie moet erop toezien dat iedere lidstaat die meedoet aan de euro zich aan de stabiliteitvoorwaarden houdt. Het probleem volgens de commissie is dat ItaliŽ veel te optimistisch is over de economische groei. Volgende week maandag moeten de ministers van FinanciŽn van de EU hierover oordelen. Zij bekijken dan ook Portugal, Zweden en Groot-BrittanniŽ. De Europese Commissie mag de ministers alleen adviseren.
  

Brussel: overheid gaf Friese fabriek HP teveel steun Naar boven

Bron: De Telegraaf 4-02-’99

De Europese Commissie zegt dat de Nederlandse overheid buiten haar boekje is gegaan bij het verlenen van subsidie aan Hewlett Packard/SCI. De overheid heeft veel meer steun gegeven aan het bedrijf dan toegestaan is. In ruil daarvoor zou HP zich vestigen in Noord-Friesland. Dit meldt de Telegraaf.

De Europese Commissie, gevestigd in Brussel, laat aan de politiek in Den Haag weten dat de steun vele malen groter is dan is toegestaan. HP investeerde 68,5 miljoen gulden en mocht daar eigenlijk maximaal 12,5 miljoen terugkrijgen.
  

Brussel onderzoekt staatssteun Fiat Naar boven

Bron: de Volkskrant 4-02-’99

De Europese Commissie twijfelt aan de steun van de Italiaanse overheid aan het autobedrijf Fiat. Eind vorig jaar meldde de overheid dat zij 120 miljoen euro steun zouden geven aan het bedrijf voor de ontwikkeling van zes productiebedrijven. De EC is er niet zeker van of ItaliŽ gehandeld heeft volgens de Europese regels. De eurocommissaris voor concurrentiebeleid, Van Miert, geeft ItaliŽ een maand om gegevens hierover bekend te maken.
 

Van den Broek kandidaat topbaan EU Naar boven

Bron: De Telegraaf 3-02-’99

Het NOS-journaal meldde gisteren dat Europees Commissaris Hans van den Broek naar voren is geschoven als kandidaat voor de functie Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU. Het is alleen nog niet officieel.
  

Brussel claimt f 41 miljoen van ministerie Landbouw Naar boven

Bron: De Telegraaf 3-02’99

Nederland heeft in de periode 1992-1995 ruim 41 miljoen gulden te veel subsidie voor landbouw ontvangen. Dat zal de Europese Commissie volgens de Telegraaf vandaag bekendmaken. De subsidies zijn door Nederland aan zuivelbedrijven verleend. De Europese Commissie zal dit bedrag inhouden op de komende subsidies.

De Europese Commissie verschilt met Campina Melkunie van mening over een Europese richtlijn. Het ministerie van Landbouw zal tegen de uitspraak in beroep gaan bij het Europese Hof van Justitie.
  

Nederland krijgt schijntje uit EU-pot asielzoekers Naar boven

Bron: De Telegraaf 2-02-’99

Het blijkt dat Nederland maar weinig subsidie uit het Europese Unie-fonds krijgt. Toch worden er in Nederland in verhouding de meeste asielzoekers opgevangen. Het geld dat Nederland krijgt is voor de opvang en terugkeer van asielzoekers. Nederland ontvangt van de 37 miljoen gulden, dit is het totale fonds in de EU, maar 200.000 gulden.

EuroparlementariŽr Wiebenga van de VVD vindt dit onbegrijpelijk. Het kan volgens hem zijn dat het probleem bij de politiek in Den Haag ligt. Ze maken volgens Wiebenga te weinig gebruik van alle subsidies binnen de Europese Unie. Dit probleem kwam eerder voor bij de subsidies voor het milieu. Nu heeft Nederland maar ťťn van de in totaal 76 projecten binnengehaald. Landen als BelgiŽ, Duitsland, Zweden en zelfs Spanje haalden meer geld uit het fonds. Spanje vangt veel minder asielzoekers op dan Nederland.

Naar boven