Welkom op de Europa site

Op deze site kun je meer te weten komen over de Europese Unie. 25 landen
in Europa, waaronder Nederland, werken samen in deze Unie.

Informatie Uitgelicht - Referendum Europese grondwet
Met het EU-vlaggetje rechtsboven keer je weer terug naar deze beginpagina.

Voor meer infomartie over deze site, klik links om naar de helppagina te gaan.
Klik hier voor meer informatie over de keuzemogelijkheden bovenin deze site.

Op woensdag 1 juni 2005 heeft Nederland voor het eerst een referendum gehouden. De kiezers konden uitspreken of zij voor of tegen de Europese grondwet waren. De uitslag was duidelijk: tegen 61,6% en 38,4% voor. Na Frankrijk is Nederland het tweede EU-land dat tegen het voorstel van de nieuwe grondwet is.

De volgende dag heeft de Tweede Kamer er lang over gesproken, want zij hadden om het referendum gevraagd. De regering Balkenende had het voorstel eerder aan de Tweede Kamer voorgelegd. Alle partijen hebben het stemadvies van de kiezers overgenomen. Op 16 juni a.s. komt de Europese Raad van regeringsleiders bijeen om de crisis die is ontstaan te bespreken.

Meer informatie:
- www.nos.nl
- www.referendumwijzer
- www.ukomttochook.nl
- http://europa.eu.int/constitution/index_nl.htm

Nederland voorzitter EU Contact met de redactie

Nederland was vanaf 1 juli t/m 31 december 2004 voorzitter van de Europese Unie. Elk half jaar is een ander land van de Europese Unie voorzitter. Premier Balkenende is voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Bezoek ook de site www.eu2004.nl. Hier kun je terugkijken wat het voorzitterschap heeft opgeleverd.

Op donderdag 10 juni 2004 zijn in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden. De verkiezingen in de gehele Europese Unie liepen van 10 tot 13 juni. De nieuwe partij van Paul van Buitenen, Europa Transparant, komt met twee zetels in het parlement. In totaal heeft Nederland nu 27 parlementsleden. Uitslag overige partijen: CDA (7), PvdA (7), VVD (4), SP (2), GroenLinks (2), ChristenUnie/SGP (2), D66(1).

Interessante links:
- Lees meer over de uitslag (NOS)
- Alles over de verkiezingen

Historie - De EU - Euro - Nieuws - Info
Het ontwerp en de tekst op de internetsite is eigendom van
Two Visions internetcommunicatie. Copyright 2004.