Verkiezingen van het Europees Parlement
          
Terug naar
De Europese Unie
 
- uitslag Europese verkiezingen
- wanneer zijn de Europese verkiezingen?
- welke partijen zitten er in het Europees Parlement?
- op welke partij moet ik stemmen?
- partijen geven startschot van campagne
- veel gestelde vragen
- meer informatie
     

Inleiding

Sinds 1979 kunnen de burgers van de Europese Unie de leden van het Europees Parlement direct kiezen. In juni van dit jaar zijn de verkiezingen weer gehouden. Hieronder vind je informatie over de verschillende partijen waarop je kunt stemmen. In ieder land van de EU geldt het eigen stemrecht van de burgers. Dus je moet wel in ieder geval 18 jaar oud zijn. Elke partij heeft zo zijn eigen standpunten.  

Wanneer zijn de Europese Verkiezingen? Naar boven

De Europese Unie bestaat zoals jullie weten uit 25 lidstaten (landen). Elk land kan bepalen op welke dag er verkiezingen worden gehouden. De maand is in ieder geval vastgelegd: juni 2004. Hier in Nederland is er op donderdag 10 juni 2004 gestemd voor het Europees Parlement.   

Welke partijen zitten er in het Europees Parlement? Naar boven

Het Europees Parlement is verdeeld in verschillende grote partijen. Totaal telt het parlement nu 732 leden (sinds 2004). Het parlement vergadert per jaar maar een aantal keer met alle leden. In Brussel zitten ze zo'n zeven ŗ acht keer per jaar met z'n allen bij elkaar. Daarnaast wordt er ook in Straatsburg (FR) vergaderd. Het parlement is verdeeld in verschillende commissies die allen een ander onderwerp uit Europa behandelen. Zo is er bijvoorbeeld een commissie milieu waar alle partijen enkele vertegenwoordigers in hebben zitten. Iedere week worden er verschillende commissievergaderingen gehouden.

Bijna alle partijen uit Nederland zijn ook vertegenwoordigd in de Europese Unie en dus in het Europees Parlement. De partijen kunnen in Europa niet alleen zitten, maar moeten andere partijen opzoeken om mee samen te werken. Zo is het CDA uit Nederland onderdeel van de grotere Europese Volkspartij (EVP). In deze fractie zitten dus ook leden van partijen uit BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk, enz.

In totaal zijn er nu elf Nederlandse partijen waar de kiezer in juni op kan gaan stemmen.

Het Europees Parlement bestaat uit negen grote partijen. Zij vormen met de leden dus negen fracties die allen een eigen fractieleider kiezen. Hieronder staat een overzicht van de partijen. Meer informatie over de Europese Partijen vind je op de verschillende site. In de tweede kolom vind je de naam van de Nederlandse partij die erin vertegenwoordigd is. In sommige partijen zitten geen vertegenwoordigers uit Nederland.

Europese partij Nederlandse partij
Aantal *
Fractie van de Partij van de Europese Sociaal-Democraten (PES) PvdA 7
Europese Volkspartij (EVP) CDA 7
Fractie van de Europese Liberale en Democratische Partij (ELDP) VVD en D66   5
Confederale Fractie Europees Unitair Links / Noords Groen Links (EUL/NGL) SP 2
Fractie De Groenen in het Europees Parlement (Groen) GroenLinks 2
Fractie van Onafhankelijken voor het Europa van Nationale Staten (I-EDN) SGP / ChristenUnie 2
Overigen Europa Transparant 2 
Totaal 27

* = het aantal Nederlandse europarlementariŽrs per partij.
     
       

Meer informatie Naar boven

Voor meer informatie over ontwikkelingen rondom de verkiezingen in Europa, kun je kijken op de internetsite van de Europese verkiezingen: http://www.allesoverdeverkiezingen.nl.